Back on Track: ervarend leren voor het hele gezin mét oudertraining

Back on Track® is een innovatief, ambulant gezinsprogramma dat uithuisplaatsing kan voorkomen of verkorten. Bijzonder Jeugdwerk en Rubicon Jeugdzorg hebben het programma in 2017 ontwikkeld voor de gemeente Roermond. Het traject duurt gemiddeld 6 maanden en combineert twee succesvolle methodieken: de methodiek van het Ervarend Leren (ouder-kind-weekend in de Ardennen) met de oudertraining ‘Nieuwe Autoriteit’. Het programma is ook inzetbaar op basis van een voorwaardelijke machtiging van de kinderrechter (eventueel met elektronisch toezicht).

Gemotiveerde jongere en netwerk
De deelnemers aan Back on Track® zijn gezinnen met jongeren die ernstig zijn vastgelopen. Bijvoorbeeld vanwege heftige conflicten, spijbelen, voortijdig schoolverlaten, drugsgebruik, agressie, overlast, criminaliteit en zwerfgedrag. Het gaat om jongeren zonder duidelijk toekomstperspectief, die vaak geneigd zijn om zorg te mijden. In de eerste fase wordt daarom veel aandacht besteed aan het opbouwen van een relatie en het motiveren van de jongere en zijn netwerk. Ook start meteen al de oudertraining ‘Nieuwe Autoriteit’ waarin ouders kennis maken met een andere manier van opvoeden.

Ervarend leren in de Ardennen
Het programma is minder verbaal is dan de klassieke hulpverlening en sluit daardoor goed aan bij de ‘doeners’ mentaliteit van veel gezinnen. De gezinnen gaan twee keer naar de Ardennen (aan het begin en halverwege) waarin ze even afstand nemen van de negatieve sfeer thuis. Tijdens het ouder-kind weekend nemen ze deel aan ervaringsgerichte activiteiten, die een opening brengen in de vastgelopen relatie. De gezinsleden worden uitgedaagd op zoek te gaan naar wat ze willen veranderen in hun leven. In de Ardennen maken ze samen een plan van aanpak, waar ze nog drie maanden thuis mee aan de slag gaan. De gezinnen worden tijdens het hele traject intensief gecoacht om hun doelen te bereiken. Er draait nu een pilot in Roermond en de eerste ervaringen zijn veelbelovend. In de loop van de pilot (medio 2018) kunnen ook andere gemeenten Back on Track® inkopen.

Review van vader en zoon:
Het Ardennen-weekend heeft voor ons vele deuren geopend. Je staat bewust stil bij dingen die belangrijk zijn, waar je thuis nooit aan toe komt. Het was heel fijn om te merken dat onze band er nog steeds is. Het was ook best confronterend, maar we hebben goede conclusies getrokken die we anders nooit zelf hadden bedacht. Ook de oudertraining zit goed in elkaar, heel anders dan we gewend zijn. We geloven voor het eerst weer in een toekomst samen.”

Lees meer over Back on Track®

Advies nodig?
Neem contact op met onze coördinator aanmeldingen, tel. 0493 – 327506.
Of mail je vraag naar aanmelding@bj.nl

Voor meer informatie

Bel nu
0493 - 327506