"Als je ziet hoeveel talent er bij de jongeren zit, daar sta je echt versteld van!"

- Vera Rosenboom (sociaal-cultureel werker)

JEUGDZORG IN CORONATIJD

Hoe gaat het met… sociaal-cultureel werker Vera Rosenboom?

“Die coronamaatregelen zijn niet leuk, maar onze jongeren doen het heel goed, ik ben echt trots op ze!”, zegt Vera spontaan. Als sociaal-cultureel werker op Vreekwijk, organiseert ze samen met 4 collega’s en een stagiaire een breed palet aan activiteiten voor jongeren, van sport tot muziek en creativiteit. Ook staat ze voor de klas, waar ze samen met docenten van vso de Korenaer sociale vaardigheidstrainingen (Tops) en seksuele voorlichting (Girls Talk) geeft. “In coronatijd lopen veel dingen anders, maar dat heeft soms ook z’n voordelen.”

“De afgelopen tijd is voor de meeste jongeren op Vreekwijk best zwaar geweest. Ze mochten ruim twee maanden niet op verlof naar huis en er waren geen leuke groepsactiviteiten meer. Toch vind ik dat ze zich super hebben aangepast aan de situatie. Er is in die tijd weinig gedoe en gestier geweest, de sfeer op het terrein was gewoon goed, zo heb ik het wel ervaren. Ik was de afgelopen periode zó blij dat ik gewoon naar mijn werk mocht. Wanneer ik vriendinnen sprak die in het onderwijs zitten, dan dacht ik: ‘Poeh, ik benijd jullie niet’. Dat beeldbellen zou niks voor mij zijn. Ik vind het heerlijk om naar de jongeren toe te mogen, met ze te sporten en te praten.”

Blij dat ik mocht werken
“Begin maart ben ik met hoge koorts naar huis gegaan, dat kwam eigenlijk heel snel opzetten. Daarna ben ik ontzettend ziek geweest, geen idee of het corona was, er werd toen nog niet getest. Ik lag twee weken thuis in bed, langer dan ooit tevoren. Jee, toen heb ik mijn werk echt gemist hoor, de fijne sfeer op Vreekwijk en helemaal de jongeren en mijn collega’s. Toen ik eindelijk weer naar het werk kon, was ik verrast hoe geïnteresseerd de jongeren waren in mij en mijn toestand. Ik vind het altijd al geweldig om met jongeren om te gaan, maar nu helemaal. Het enige wat ik echt jammer vind, is die anderhalve meterregel. Dat is in het contact met jongeren eigenlijk niet te doen. Jongeren moeten kunnen aanraken, stoeien, knuffelen, dat kun je niet de hele tijd lopen verbieden.”

Vera Rosenboom, sociaal-cultureel werker

Activiteiten gespreid
“Of mijn werkdagen zijn veranderd door corona? Ja, dat wel. De trainingen die ik geef op school liggen stil, dus ik ben nu non stop bezig met activiteiten, van de vroege middag tot ver in de avond. Alles zoveel mogelijk gespreid, zodat er niet teveel jongeren samen in 1 ruimte zijn. ’s Ochtend bellen we naar de groepen en kan iedereen zijn voorkeuren opgeven voor die dag. Voor iedere jongere is er minstens 1 activiteit per dag beschikbaar, variërend van chillen in de soos, tot poolen, tafeltennissen, muziek maken, sporten, bromfietstheorie halen etc. Ons aanbod is echt enorm, voor iedereen hebben we wel wat in huis. Daar wordt ook echt veel gebruik van gemaakt. Jongeren vinden het fijn om bij ons te zijn, even te ontspannen, iets te doen wat ze leuk vinden. Het mooie van cultureel werk is dat de nadruk ligt op hun interesses en talenten en niet zozeer op hun problemen. Als je ziet hoeveel talent er bij onze jongeren zit, daar sta je echt versteld van!”

Meer individuele aandacht
“Het bijzondere aan deze coronaperiode is dat ik nu veel meer het gevoel heb dat ik er écht voor de jongeren kan zijn. Ik geef op dit moment fitness aan 2 jongeren tegelijk, eerder waren dat groepjes van 6. Daardoor kan ik ze nu veel meer individuele aandacht geven. Ze komen in duo’s en mogen zelf kiezen met wié ze komen. Wat me opvalt: jongeren praten veel opener dan normaal, de gesprekken zijn ook inhoudelijker. Over dingen die hen bezighouden of waar ze mee zitten. Heel ongedwongen, ze hoeven niet te praten, maar het verhaal komt vanzelf.”

Soos vaker open?
“Waar ik het meest naar uitkijk? Dat we weer buiten het terrein mogen met de jongeren! Naar het oorlogsmuseum, een blote voetenpad lopen, op bivak. Binnenkort is het zomervakantie, hopelijk mogen we dan weer wat meer! Wat ik wil vasthouden als corona voorbij is? Normaal was de soos maar 2 keer per week open, maar in coronatijd elke middag vanwege de spreiding van aantallen. De soos is altijd al favoriet geweest bij de jongeren. Een plek waar ze niks hoeven, muziek kunnen luisteren, wat kletsen met andere jongeren. Ze kunnen er meedoen aan wedstrijdjes poolen of tafeltennis, voor de winnaars is er af en toe een blikje drinken of een zak snoep. Nu we merken dat de animo bij de jongeren zo groot is, vragen we ons af: waarom zouden we dit niet zo houden? Gewoon elke middag open, ja, waarom niet?”