"Als we elkaar nu tegenkomen op straat, zeggen we goeiendag."

- Toon (Bewonerscommissie)

Bewoners Asterstraat en Azalealaan in verbinding

Het is alweer ongeveer tien jaar geleden dat er in de Bloemenbuurt in Helmond het appartementengebouw Bloemfontein en een aantal eengezinswoningen werden opgeleverd. In totaal zestig woningen, voor verschillende doelgroepen. Mensen wonen er sindsdien met plezier, toch misten zij het contact met buren. De saamhorigheid, zoals dat zo mooi heet. Daarom vroeg Woonpartners, de verhuurder van de woningen, aan Bijzonder Jeugdwerk om de ‘kleefkracht’ te versterken en bewoners – jong en oud – met elkaar in verbinding te brengen.

We are Neighbours

Het project We Are Neighbours ging van start, een serie workshops van vier avonden. Verbinding, samenwerking en elkaar op een leuke manier leren kennen, stonden centraal. Een groep van ruim twintig buurtbewoners (in de leeftijd van 8 tot 90) deden mee. Ook Toon van de Tillaart, lid van bewonerscommissie Bloemfontein, en zijn vrouw Annie waren van de partij. Het project heeft hem positief verrast, want eigenlijk zag hij het vooraf niet zo zitten.

Gezamenlijk

“Met onze bewonerscommissie organiseren we activiteiten, zoals een nieuwjaarsreceptie”, vertelt Toon. “Daar nodigen we ook bewoners van de Asterstraat voor uit, maar de laatste jaren krijgen we daar helemaal geen reactie meer op.” Toen Woonpartners voorstelde om Bijzonder Jeugdwerk in te zetten, had Toon dan ook niet verwacht dat bewoners warm zouden lopen voor het project. “Achteraf heb ik het echt als leuk ervaren. Het was natuurlijk mooi geweest als er nog meer bewoners mee hadden gedaan.” De deelnemers hebben geschilderd met licht, jeu de boules gespeeld en sport en spel als leermiddel (SPAL) gebruikt. Er deden stellen mee, alleenstaanden en ook complete gezinnen. “Er was ook een klein ‘menneke’ bij,” vertelt Toon. “En een oudere man die moeilijk ter been is, mooi dat zo iemand toch actief meedoet. Het was echt heel leuk, vooral omdat je het gezamenlijk doet.” Huub Peters legde alles digitaal vast en maakte vrijwillig een mooie compilatie van de vrolijke beelden.

Goeiendag zeggen

Toon zat in een groepje met mensen die hij nog niet kende. “Als we elkaar nu tegenkomen op straat, zeggen we goeiendag. En juist dat is de inzet geweest.” Ook de andere deelnemers geven aan dat ze het project leuk hebben gevonden en zijn positief over het resultaat. Behalve dat mensen elkaar nu groeten, heeft het project nog meer opgeleverd. Twee mensen uit de Asterstraat hebben bijvoorbeeld bij Toon aangegeven dat ze graag willen helpen bij het organiseren van de nieuwjaarsborrel. Wellicht leidt dat ook tot een grotere deelname aan de activiteit. Ook is er nu een behoorlijke groep vrouwen die wekelijks een paar kilometer met elkaar gaan wandelen. “Zo kan iets groeien”, concludeert Toon.

Deze oplossingen horen bij mijn traject