"In het begin dacht ik steeds … oh jee, wanneer gaat het los?"

- Janet (moeder)

Van de kinderrechter moest Nick (15) een half jaar naar een gesloten groep op Vreekwijk. Drie maanden verbleef hij daar full time. Daarna mocht hij 2 dagen per week thuis gaan oefenen. Zijn moeder Janet vertelt waarom Nick weg moest en hoe hij nu weer terug komt.

Onhandelbaar
“Nick was al eens opgenomen in een instelling, maar dat ging mis. Thuis werd hij steeds onhandelbaarder. Ook ging hij niet meer naar school. Toen we verhuisden naar Limburg werd het nog erger. Hij had veel moeite met de overstap, kwam terecht in een nieuwe omgeving zonder vrienden, zonder school. Ik was zwanger van mijn nieuwe partner en kon de opvoeding niet aan. Doordat Nick niet de hulp kreeg die hij nodig had, escaleerde het. Ik werd bang voor mijn eigen zoon.”

Veel structuur en duidelijkheid
Volgens Janet had Nick ‘t eerst heel moeilijk op Vreekwijk. Hij liep twee keer weg en werd weer teruggebracht. Dat vond ze heel erg om mee te maken. Toch zag ze na een aantal weken vooruitgang. “Bij BJ hebben ze Nick veel structuur, regels en duidelijkheid gegeven, precies wat hij nodig heeft. We weten nu ook wat er met hem aan de hand is: hij heeft autisme, odd/cd en hechtingsproblemen. Op Vreekwijk gaat hij naar het speciaal onderwijs en zit daar ook op voetbaltraining en fitness. Daar kan hij veel in kwijt. De agressieregulatietraining heeft hem goed geholpen. Ik mocht laatst mee naar de training, zodat hij kon zien wat zijn gedrag met mij doet. Verder krijgt Nick ook medicatie die is afgestemd op zijn problemen. Met de groep en school heb ik wekelijks contact. Wat ik fijn vind is dat ze ‘t me ook laten weten als hij iets goed heeft gedaan.”

Een ander kind
Omdat het zo vooruit ging met Nick, mocht hij al vrij snel 2 dagen in de week naar huis. Op zaterdag haalt Janet haar zoon op en op zondag brengt ze hem terug. Dat vond ze eerst heel spannend. “In het begin dacht ik steeds … ‘oh jee, wanneer gaat het los?’. Maar dat is niet gebeurd en we zijn nu al 4 weken verder. Ik moet zeggen, het gaat eigenlijk verbazingwekkend goed. We hebben echt een ander kind terug. Hij is een rustige, normale puber, niet meer zo opgefokt. Zelf ik heb geleerd om consequenter te zijn in de opvoeding en hem duidelijke regels te geven. We hebben Nick ook geholpen om in de buurt bij een voetbalclub te gaan. Daar heeft hij gelukkig al wat vrienden gemaakt. De voetbalcoach weet van zijn situatie en houdt rekening met hem.”

Hechte band
Volgens Janet is haar band met Nick hechter dan ooit. “Ik vind het alleen nog wel spannend als hij straks hele dagen thuis komt. Zal dat goed blijven gaan? Gelukkig krijgen we vanuit BJ ambulante gezinsbegeleiding. Als het toch een keer zou mislopen, dan hebben we altijd de gesloten machtiging achter de hand. Ik hoop niet dat het nodig is, maar ik vind het wel een veilig gevoel.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject