"Het beste wat je worden kunt, ben je immers zelf."

- Boy (Pedagogisch medewerker)

Ik ben Boy Keeris. Momenteel werk ik als pedagogisch medewerker bij Bijzonder Jeugdwerk. Al ruim vijftien jaar werk ik met jongeren. Asielzoekers, jongeren met kenmerken van autisme, jongeren met gedragsproblemen, kortom met heel veel verschillende jongeren. Als jongerenwerker kwam ik de jongeren tegen in het jongerencentrum. In het asielzoekerscentrum ontmoet je de jongeren wanneer ze naar school gaan of vragen hebben over hun verblijfsstatus en als thuisbegeleider begeleidde ik jongeren met kenmerken van autisme of een diagnose binnen het autistisch spectrum zoals we dat soms zo mooi noemen. Werken met jongeren is erg inspirerend om te mogen doen. Ik zeg bewust mogen doen omdat het vaak een voorrecht is iets in hun leven te mogen betekenen. Heel vaak sta ik er bewust bij stil dat ik een rol mag vervullen in een zeer belangrijke fase in hun leven. Hun weg naar volwassenheid. Dat er op die weg soms drempels liggen is zo. Bijzonder Jeugdwerk helpt jongeren op zeer diverse manieren om goed over deze drempels te komen. Net zo lang tot ze de weg verder zelf af kunnen leggen.

De jongeren op de groep zijn allemaal op zoek naar hun eigen gebruiksaanwijzing. Wij helpen ze met het zoeken en maken deze gebruiksaanwijzing helder voor ze. Vaak zijn jongeren niet gekend in hun zijn. Ik geef ze vooral mee dat ze mogen zijn wie ze zijn. Hoe ze met hun ‘zijn’ omgaan wordt bijgeschaafd waar nodig.

Als pedagogisch medewerker leer ik iedere dag bij. Jongeren geven ook veel. Ze houden mij scherp en alert. De aanpak van Bijzonder Jeugdwerk past zich ook constant aan, aan de behoefte van de jongere. Zo bouwen we samen aan de toekomst.

In mijn vrije tijd bouw ik ook graag. Ik verzamel al ruim vijftien jaar LEGO en bezit dan ook een enorme collectie van dat plastic bouwmateriaal. Jaarlijks exposeer ik op LEGOWORLD. Ik ben ook lid van een onafhankelijke LEGO vereniging en vaak bouwen we van daaruit zeer grote modellen welke worden geëxposeerd. Bijvoorbeeld voor een automerk hebben we onlangs een auto gebouwd van LEGO op ware grootte. Als zo’n groot project af is, kan ik daar erg trots op zijn.

Ook ben ik ben trots op het werk wat ik voor Bijzonder Jeugdwerk mag doen.

Na de sociale academie en een opleiding tot gymleraar voor het bijzonder onderwijs ben ik bewust met jongeren gaan werken. De visie dat de jongere werkelijk centraal staat heeft mij altijd actief gehouden en gemotiveerd. Binnen Bijzonder Jeugdwerk is dit ook waarneembaar en zelfs voelbaar. Iedere jongeren heeft zijn eigen behoefte en daardoor is ook de behandeling voor iedere jongere uniek.

Deze aanpak raakt mij. Ook de worstelingen van de jongeren met zichzelf binnen hun omgeving kan mij erg raken. Ik vind het overigens niet erg om daardoor geraakt te worden. Voor mij voelt het als een grote betrokkenheid en een werkelijke drive om dit werk te kunnen blijven doen. Met veel passie en intensiteit wil ik dit werk nog lange tijd doen. Vaak ervaar ik dat het werk van mijn collega’s en mij er zeer zeker toe doet. Daarnaast denk ik ook uit dit werk nog heel veel zelf te kunnen leren. Laten we mensen vooral laten groeien. Het beste wat je worden kunt, ben je immers zelf.

Boy Keeris

 

Deze oplossingen horen bij mijn traject