"Niet blijven hangen in oude patronen, er is meer dan alleen zwart en wit."

- Nicole (moeder)

“We zijn met MDFT begonnen toen mijn dochter Lizz thuis kwam wonen vanuit een gesloten setting bij Bijzonder Jeugdwerk. We wilden Lizz ‘goed’ laten thuiskomen na een hele zware periode die eindigde in een gesloten plaatsing, waarin niemand elkaar nog aardig vond en er geen vertrouwen meer was. Wat we wilden was het vertrouwen in elkaar terugwinnen en een rustige, veilige omgeving scheppen voor onze dochter en de andere kinderen.

Communicatie niet mogelijk
Ons hele gezin was bij de therapie betrokken. Ook mijn ex, de vader van de kinderen. Ik had van tevoren geen hoge verwachtingen, omdat we in het verleden al zoveel hulp hebben gevraagd bij instanties, maar niet gekregen. Communicatie was bij ons steeds het probleem. Dan zei zo’n instantie: ‘Jullie móeten communiceren in het belang van jullie dochter, anders stopt de hulpverlening’. Maar communicatie was juist niet mogelijk omdat mijn ex een beperking heeft. Daardoor liepen we overal tegen dezelfde muren aan, waardoor onze dochter steeds verder afgleed.

Tussen de regels door
Onze MDFT-therapeut is iemand die bijzonder goed tussen de regels door kon horen en zien. Ze snapte de situatie en zag wat wij nodig hadden. Ze hielp ons met het uitspreken van de vermoedens over mijn ex, de vader van de kinderen. Ook legde ze uit wat zijn beperking betekent en hoe je ermee omgaat. Dat gaf ons allemaal veel inzicht en helderheid. Hierdoor konden we anders gaan denken en de heleboel een plek geven.

Kinderen sterker geworden
Alle gezinsleden hebben hulp en advies mogen ontvangen van de therapeut. Daar zijn we heel tevreden over. We zijn gestopt om aan een dood paard te trekken en daardoor kunnen we zelf ook weer vooruit. Onze kinderen zijn sterker geworden en weten nu wat ze moeten doen als hun vader teveel aan hun trekt. Voor Lizz hebben we hulp gehad bij haar schoolverandering en advies over toekomstige hulp. Het belangrijkste inzicht dat we hebben opgedaan is dat je niet moeten blijven hangen in oude patronen, er is meer dan alleen zwart en wit. Daardoor hebben we heel veel stappen kunnen zetten.

We kunnen weer vooruit

We zijn nu bijna klaar, de therapie heeft ongeveer 10 maanden geduurd. Bij de start van de therapie gaf ik onze situatie een 2, omdat we niet meer goed naar elkaar konden luisteren en helemaal waren vastgeroest. Op dit moment een 8 omdat het zo goed gaat tussen ons, al blijft er altijd ruimte voor verbetering. Het meest trots ben ik op de groei die Lizz en ook wij hebben doorgemaakt door de openheid van onze MDFT-therapeut. We kunnen weer vooruit, nu en ook in de toekomst.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject