"Elke dag droom ik van huisje, boompje, beestje."

- Wesley (27)

Zes maanden zat Wesley (27) in de gevangenis. Toen zijn detentie er bijna op zat, kreeg hij bezoek van JIP-medewerker Anita van de Loo. “Ik was blij dat ze kwam. Mijn leven was waardeloos, zo klote, ik wilde heel graag een ander leven. Maar ik had niets: geen woning, geen werk én heel veel schulden.” Nu is hij al een paar maanden uit detentie en het gaat stukken beter met hem. “Ik ben trots op wat ik in korte tijd, met hulp van het JIP en de UWV, heb bereikt.”

Wesley

Geen uitweg
Wesley komt uit een gebroken gezin waar vroeger ‘een hoop ellende’ was. “Schulden, geweld en vaak politie over de vloer. Als ik mijn oude leven een cijfer moest geven, dan gaf ik het een 0. Er was weinig om trots op te zijn.” De laatste jaren woonde hij overal en nergens. Hij had geen werk, veel schulden, relatieproblemen en ruzie met zijn vader. Hij reageerde zich af met vechtpartijen en kwam in detentie terecht. “Ik wist echt wel dat het zo niet langer kon. Maar het is heel moeilijk om een omslag in je leven te maken, als je op allerlei manieren stress hebt en geen uitweg ziet. Dan word je steeds weer terug gezogen in je oude gedrag.”

Omslag gemaakt
Die omslag heeft hij nu wél gemaakt. ”Dankzij het JIP en het UWV ben ik in een FIT-traject terecht gekomen, met behoud van uitkering. Ze leren me om een werkritme te krijgen, afspraken na te komen en een CV te maken. Ik ben net begonnen aan een half jaar dagbesteding bij een autoschadeherstelbedrijf. Een leuk bedrijf is het, heel professioneel. De volgende stap is dat ik een leerwerkplaats krijg aangeboden. Daar ben ik heel blij om, want dan kan ik eindelijk een diploma halen en mijn eigen geld verdienen. De autosector is echt iets voor mij, ik sleutelde vroeger al graag aan brommers.”

Onzeker door schulden
Wesley heeft inmiddels ook een dak boven zijn hoofd. Via Marktplaats vond hij een kamer in Helmond. Hij geeft zijn leven nu een 6. Nog niet hoger, want hij maakt zich nog steeds zorgen over zijn schulden. “Dat is een grote last op mijn schouders. Schulden demotiveren je enorm, ze maken je onzeker. Het is echt lastig om rond te komen van 50 euro per week. Ik heb al 3 jaar bewindvoering achter de rug, maar ben er nog niets mee opgeschoten. Anita vindt dat vreemd. Ze heeft zich er als een pitbull op gestort en helpt me om alles uit te zoeken, zodat ik hopelijk ooit van die rotschulden afkom. Het is echt geweldig hoe het JIP zich voor je inzet.”

Toekomst
Over de toekomst droomt Wesley elke dag. “Alles wat ik wil is huisje, boompje, beestje. Een leuke vriendin, een baan en een huis… Ooit zal ‘t me lukken, daar durf ik wel op te vertrouwen. Ik sta nu veel steviger in mijn schoenen, ben ouder en wijzer geworden. Waar ik trots op ben? Dat ik zelf het contact met mijn vader heb hersteld. En dat ik mijn oude hobby’s – politiehonden trainen en muziek maken – weer heb opgepakt. Mijn broertje van 25 gaat binnenkort ook naar het JIP, die zit nog in een moeilijke situatie. Hopelijk kan het JIP hem net zo goed helpen als ze mij hebben geholpen.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject