"Eigen keuzes maken en op mezelf vertrouwen, dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd."

- Elianne (23)

Vroeger liet ik over me heen lopen

“Eigen keuzes maken en op mezelf vertrouwen, dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd”, zegt Elianne (23). Ze krijgt sinds 3 jaar ambulante begeleiding van Bijzonder Jeugdwerk/De Sluis in Venlo. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in instellingen. Ze vond het moeilijk om voor zichzelf op te komen en durfde geen nee te zeggen, waardoor mensen snel misbruik van haar maakten. Een eigen netwerk had ze nauwelijks. De gemeente Venlo besloot dat Elianne begeleiding moest krijgen om op eigen benen te staan.

Eigen appartementje

Elianne begon in een woongroep onder 24-uurs begeleiding, maar sinds een jaar heeft ze een eigen appartementje. Vanaf het eerste begin is begeleider Minou van der Sterren haar aanspreekpunt. Ze zien elkaar al 3 jaar, gemiddeld 2 uur in de week. ”Ik vind het fijn dat ik al zolang dezelfde begeleidster heb, want het is voor mij moeilijk om nieuwe mensen te vertrouwen. Met Minou praat ik over mijn papierwerk, mijn gezondheid, hoe het thuis gaat en hoe het met EMDR-therapie gaat. Minou neemt me altijd serieus. Ze geeft me tips en adviezen en stelt vragen waardoor ik beter ga nadenken over de keuzes die ik maak.”

Jezelf blijven

Wat is er veranderd in die 3 jaar? “Vroeger deed ik altijd alles wat anderen me vroegen. Ik was mezelf niet, liet over me heen lopen, leende vaak geld uit aan mensen. Nu kan ik nee zeggen als ik iets niet wil. Ook in de relatie met mijn familie sta ik steviger, ik durf echt voor mezelf te kiezen.” Elianne hoopt dat ze over een tijdje zonder begeleiding kan. “Ik durf keuzes te maken die goed voor mij zijn. Ook vind ik mezelf al best zelfstandig. Ik heb een mbo-diploma op niveau 1/2, een rijbewijs en ik heb al anderhalf jaar gewerkt. Binnenkort krijg ik een operatie aan mijn knie en als die achter de rug is, gaat Minou me opnieuw helpen om werk te vinden. Mijn toekomst? Ik zie mezelf wel in dit flatje blijven wonen en ik hoop dat ik straks een full time baan heb. In mijn vrije tijd blijf ik darten, dat is mijn hobby. En ik hoop een paar mensen om me heen te hebben die ik kan vertrouwen.” Haar tip voor andere jongeren: “Wat er ook gebeurt, blijf altijd jezelf. Als er iets is, maak het bespreekbaar en blijf er niet mee zitten.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject