"Geloof in jezelf"

- Amal (19)

Dat ze op haar 17e aanklopte bij het JIP in Helmond, was de beste beslissing ever, zegt Amal (19). Het gaat nu supergoed met haar. Ze werkt, volgt een leuke opleiding en binnenkort krijgt ze de sleutel van haar eigen huurhuis.  

Hoe ontdekte je het JIP?
“Via Google gevonden. Het was een grote stap hoor, heel spannend. Ik had veel wantrouwen naar hulpverleners. Met gesloten armen ging ik erheen. Maar het is me echt goed bevallen.”

Waarom ging je erheen?
“Ik was dakloos en op zoek naar een eigen kamer. Vanaf mijn 14e woon ik al niet meer thuis. Ik heb veel meegemaakt op jonge leeftijd, wat ik moeilijk kon verwerken. Ik kon me niet concentreren op school en moest stoppen met mbo niveau 2. Na een verblijf in de jeugdzorg ging ik bij mijn oma wonen, maar daar moest ik ook weg.”

Wat heeft het JIP voor jou betekend?

“Ik werd begeleid door Nickey Verstegen. Zij was een grote steun voor mij. Ik kon mijn verhaal met haar delen, dat was een fijn gevoel. We hebben heel veel gepraat en kregen een goede band, die nog steeds bestaat. Door haar kreeg ik weer vertrouwen in mensen.”

Is het gelukt om onderdak te vinden?
“Ja, het JIP hielp me om dingen te regelen. Nickey heeft me in contact gebracht met Care Extra In Helmond. Daardoor kon ik een kamer krijgen bij Begeleid Wonen. Ook heb ik EMDR gehad.”

Hoe gaat het nu met je?
“Heel veel beter! Het JIP en ook mijn oudere zussen zijn een grote steun voor mij geweest. Ik heb echt mijn best gedaan om weer op school te komen, want ik wilde niet weer de fout ingaan. Afgelopen jaar ben ik geslaagd voor de instaptoets. Daarna mocht ik instromen op mbo niveau 4. Een diploma halen is voor mij echt prioriteit 1 geworden, ik werk er keihard voor. ”

En nu ben je weer terug bij het JIP?
Ja, deze keer voor de studiefinanciering. Vanwege conflicten met mijn vader, wil ik zijn inkomen buiten beschouwing laten bij het krijgen van een aanvullende beurs. Met hulp van Nickey heb ik dat kunnen regelen, zij heeft voor DUO een verklaring opgesteld.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik heb twee doelen: een fijn huisje en goede baan. Dat huisje is al gelukt, via een urgentieaanvraag bij Volksbelang. Straks mag ik de huurovereenkomst tekenen! Het is een hele leuke benedenwoning in Helmond. Die kan ik nu zelf betalen van mijn studiefinanciering en mijn baantje in de gehandicaptenzorg. En binnenkort begin ik met een ggz-traject voor traumabehandeling.”

Heb je nog tips voor andere jongeren?
“Er zijn veel jongeren die denken: ik zie ‘t niet meer zitten. Maar ik zeg: geef niet op! Geloof in jezelf en haal het beste uit je leven. Maak je eigen keuzes, luister naar je hart. En schaam je niet om hulp te vragen. Dat ik het JIP in vertrouwen nam, heeft me heel veel gebracht.”

De foto is van een model.

Deze oplossingen horen bij mijn traject