"Ik gun mijn kind een beter leven"

- Raynelley (21)

De zwangerschap van Raynelley was niet gepland, maar nu vindt ze het wel oké. Ze staat op het punt te bevallen. Ondanks haar heftige verleden, met crisisopvang, pleeggezinnen en leefgroepen, probeert ze de toekomst positief te zien. “Ik wil er toch iets van maken.” Ze is blij dat ze tijdelijk opvang heeft gekregen bij een zorggezin van Bijzonder Jeugdwerk.

Wonen bij een zorggezin
Het zorggezin van Raynelley woont op een afgelegen boerderij in een klein Brabants dorp. Ze bouwden hun garage om tot moeder-en-kind-appartement, volledig gemeubileerd en ingericht voor de kraamtijd. Het bed staat al op klossen, ernaast een wit ledikantje en een commode. Alles is klaar voor de komst van de baby.

Hulp van de gemeente Veldhoven
Raynelley woonde een tijdje bij haar vriend en zijn moeder, maar dat liep uit op ruzie. Opnieuw onderdak vinden was niet makkelijk. Haar eigen moeder ziet ze al jaren niet meer en bij haar vader kon ze ook niet wonen. Daarom vroeg ze de gemeente Veldhoven om hulp. Die regelde opvang voor haar bij het zorggezin. “Ik moest wel wennen in het begin. Zo’n boerengat, er is echt niks te doen hier. Maar nu gaat het wel. Ik heb een appartementje voor mezelf en kan me terugtrekken wanneer ik wil. Ook kan ik altijd bij deze mensen binnenlopen als ik ergens mee zit. Mijn zorgmoeder leert me om goed voor mezelf en de baby te zorgen. Ze houdt in de gaten of ik fruit eet en zit me achter de broek om alle baby-spullen op tijd klaar te hebben. Ook gaat ze altijd mee naar de verloskundige.”

Vertrouwen
Door haar moeilijke jeugd voelt Raynelley zich af en toe teneergeslagen. “Ik heb moeite om mensen te vertrouwen. Toch heb ik bij dit zorggezin wel een goed gevoel. Er zijn veel dingen waar ik met mijn zorgmoeder over kan praten. Over de relatie met mijn vriend bijvoorbeeld. Ik leer van haar hoe ik beter op hem kan reageren. Ook heb ik haar verteld dat ik mijn vader miste. Toen hielp ze me om weer contact met hem te maken. Praten met mijn zorgouders vind ik fijn. Daardoor kan ik dingen beter van me afzetten en het wordt rustiger in mijn hoofd. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat mensen zo bezorgd om mij zijn.”

Bevalling
Met haar mbo-opleiding is Raynelley even gestopt vanwege het zwangerschapsverlof. Tot een half jaar na de bevalling wordt ze nog door het zorggezin begeleid. “Ik heb mijn zorgmoeder gevraagd om bij de bevalling te zijn, dan hoef ik het niet alleen te doen. Ook Bijzonder Jeugdwerk helpt mij. Mijn begeleidster Angela komt één keer per week praten en Lisette helpt me om mijn schulden af te lossen. Ik krijg ook nog een behandeling voor mijn trauma’s. Dan kan ik straks hopelijk een goede start maken.”

Toekomst
Raynelley wil na de bevalling haar ICT-opleiding afmaken. “Ik wil straks heel graag op mezelf kunnen wonen en na mijn studie een baan vinden. Ik wil ook beter voor mezelf leren opkomen en het verleden een plek geven.” Ze hoopt dat ze een goede moeder zal zijn. “Een beetje mild, niet zo snel geïrriteerd, maar dat hangt natuurlijk ook van het kind af. Ik hoop dat ik het kind zonder problemen bij me kan houden, want ik gun haar niet het leven dat ik zelf heb gekend.”

Naschrift:
Op het moment van publicatie is Raynelley bevallen van een gezonde dochter. Moeder en dochter maken het goed.

Deze oplossingen horen bij mijn traject