"“Heel gezellig als je alleen bent”"

- Marjanne (Zorggezin)

Marjanne (58) woont sinds haar scheiding alleen. Tijdens weekends en vakanties vangt ze kinderen op, vooral om de ouders of pleegouders te ontzorgen. Zelf heeft ze twee uitwonende dochters (20 en 24) die ook vaak in het weekend naar huis komen. Ze werkt 4 dagen per week als leerkracht in groep 1 & 2 en als vakleerkracht muziek.

“Vroeger heb ik een full time pleeggezin gehad, maar nu past weekendopvang beter in mijn leven. In het weekend ben ik thuis en kan ik er ook écht voor een kind zijn. Als Pactum me vraagt of ik beschikbaar ben, is dat meestal kort van tevoren. Ik kan dan zelf aangeven of het me wel of niet uitkomt. De meeste kinderen komen op vrijdagavond of zaterdagochtend en op zondagmiddag worden ze weer opgehaald. Tijdens zo’n kort weekend ben je natuurlijk niet opvoedkundig bezig. Je zorgt vooral dat een kind zich goed verzorgd en veilig voelt. Anders is het met Janneke, mijn vaste weekendpleegkind. Ze is 9 en logeert iedere 4 weken een weekend bij mij. Met haar en haar moeder heb ik een goede band opgebouwd.”

“Als de kinderen hier zijn, ben ik niet de hele tijd met ze bezig hoor. Ik heb ook gewoon mijn huishouden tussendoor. Ik ben wel duidelijk: nu even een uurtje iets voor jezelf doen en straks doen we weer iets samen. We doen de gewone dingen: spelletjes, wandelen, fietsen, tv kijken. Soms een keertje naar de bios of zo. Mijn dochters vinden het heel leuk dat ik kinderen opvang. De oudste is ook vakleerkracht muziek en doet vaak mee met spelletjes. In de vakanties zit ik 6 weken op een camping en dan heb ik ook altijd wel een kind te logeren. Er is daar van alles te doen, een zwembad binnen en buiten. Ze krijgen snel contact met andere kinderen.”

“Tips voor aankomende zorgouders? Denk goed na over je wensen qua leeftijd, gedrag, jongen of meisje. Wat past het best in jouw leven en gezinssamenstelling? Ik heb in het begin bewust gekozen voor wat oudere kinderen vanaf een jaar of 8, omdat die in staat zijn zichzelf te vermaken. Maar ik merk dat hoe langer ik bezig ben, hoe flexibeler ik word. In het begin wilde ik alleen meisjes opvangen, maar nu vang ik ook jongens op of kinderen die wat jonger of drukker zijn. Het is eigenlijk altijd wel gezellig. Mijn eigen kinderen zijn volwassen en zo beleef je de kindertijd weer opnieuw. Het geeft me een goed gevoel dat ik mijn tijd zinvol besteed. Ik kan natuurlijk ook een boek lezen in het weekend, maar dit voegt voor mij echt iets toe.”

Wil je meer weten over zorggezin worden, klik hier

Ivm privacy is gebruik gemaakt van stockfotografie