"Het belangrijkste wat ik heb veranderd, is mijn eigen houding"

- Martine (moeder van Zoë)

Martina maakte twee jaar geleden een moeilijke periode door met Zoë, haar 14-jarige dochter.
Zoë was een opstandige puber. Ze ging om met verkeerde vrienden, spijbelde en gebruikte drugs. Thuis was er vaak hooglopende ruzie. “Ik herkende mijn dochter gewoon niet meer, het lieve meisje dat ze altijd was geweest.” Dankzij de opvoedmethode Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet heeft Martina haar manier van opvoeden radicaal aangepast. Ze kreeg weer grip op de situatie. “Het belangrijkste wat ik heb veranderd, is mijn eigen houding.“

Spanningen in het gezin
Het gezin van Martina stond door allerlei omstandigheden zwaar onder druk. “Mijn moeder was ernstig ziek en had veel verzorging nodig. Ik moest drie kinderen opvoeden en ondertussen kwam mijn ex na 15 jaar afwezigheid weer om de hoek kijken, wat voor extra spanningen zorgde. Zoë zat in die tijd niet lekker in haar vel. Ze was flink aan het puberen. Over alles hadden we strijd. Het was een relatie van afstoten en aantrekken, heel heftig. Steeds vaker liep ze weg van huis. Ik had de situatie niet meer onder controle.” Zoë logeerde een aantal weken parttime bij De Driehoek in Helmond, waar ze werd geholpen om haar gedrag te veranderen.

Aanwezig en waakzaam
Martina en haar huidige man kregen ondertussen pedagogische ondersteuning. De opvoedmethode Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet heeft hen goed op weg geholpen. Ze ontdekten dat het een illusie is om het gedrag van de ander te veranderen, maar dat je wel je eigen houding kunt aanpassen. En dat het mogelijk is om een aanwezige en waakzame ouder te zijn, zonder dat het tot heftige escalaties hoeft te leiden. Martina: “Ik ben naar mijn eigen houding gaan kijken en ben me bewust geworden van mijn eigen rode knoppen. Als Zoë vroeger iets deed of zei wat mij boos maakte, dan ging ik er tegen in. Door alle emoties zeg je dan soms dingen waar je later spijt van hebt. Nu loop ik weg uit de situatie en kom ik er later op terug. Dat werkt echt veel beter. In het heetst van de strijd zeiden we tegen Zoë: “Hoe hard je ook stampt of schreeuwt, we geven om je en laten je niet los.” Ik heb ook geleerd hoe je respectvol met pubers kunt communiceren en overleggen, dat is toch heel anders dan met jonge kinderen. Het lukt me nu beter om echt te luisteren naar Zoë, waardoor zij voelt dat ik haar serieus neem.” Tijdens het traject kreeg Martina steun van supporters uit haar netwerk, zoals een goede vriendin en een mentor van school. “Het proces is alles bij elkaar een zware kluif geweest, maar ik ben zo blij dat we het gedaan hebben. Daardoor heb ik nu mijn dochter weer terug, het lieve meisje dat ze ooit was.”

Scherp blijven
Zoë woont inmiddels weer 100% thuis en volgens Martina is ze in positieve zin veranderd. “We zijn heel trots op haar. Ze is weer goed bezig met school, is gestopt met drugs en heeft leuke vriendinnen. Natuurlijk blijven we wel scherp. Duidelijke afspraken maken, dat hoort ook bij deze manier van opvoeden. We hebben bijvoorbeeld met haar afgesproken dat we via een app op haar telefoon altijd kunnen zien waar ze uithangt. Niet omdat we haar niet vertrouwen, maar om haar te beschermen. Dat vond ze natuurlijk een lastig punt, maar ze snapt het. Ik ben heel blij dat ik heb mogen kennismaken met deze opvoedmethode. Niet alleen vanwege Zoë, maar ook omdat ik nog twee kinderen heb die in de puberteit gaan komen. Ik ben nu beter voorbereid. Deze manier van opvoeden is geweldig, ik gun het elke ouder.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject