"Het leukste aan mijn werk bij PEL zorggezinnen vind ik “de kracht van het normale”, iets wat voor veel van onze kinderen niet zo normaal is, maar wel veel met ze doet. Ik zie dat kinderen en jongeren heel veel leren van mensen en situaties die “echt” zijn."

- Rien (Project Ervarend Leren)

In de nieuwsbrief voor zorggezinnen van juli 2020 stond een foutieve link, dit is de juiste link naar het interview met Anita van de Loo.

Vertel eens wat je hebt gedaan voordat je bij PEL terecht kwam?
Ik ben aan mijn tweede periode binnen team PEL bezig. Ik ben mijn werkzame leven ooit begonnen als stagiaire bij BJ op het internaat in Deurne. Na mijn stage heb ik een aantal jaar als groepsleider gewerkt op het terrein in Deurne. Daarna ben ik gaan werken op een adolescentenleefgroep in Helmond, later ben ik vanuit daar ook de ambulante wachtlijstbegeleiding gaan doen. In 2004 ben ik begonnen bij PEL. Dit was toen nog een klein team van 3 personen en we deden alleen nog trajecten in Frankrijk, dit was een super leuke en leerzame tijd. In deze tijd hebben we ook de zorggezinnen ontwikkeld. Na 5 jaar binnen ben ik binnen BJ als teamleider en later als projectleider gaan werken. Nadat ik een aantal jaar had gedaan begon ik de inhoud toch te missen en ben ik teruggegaan naar team PEL. Dit is een hele goede keuze geweest.

Hoe ziet jouw leven er thuis uit?
Ik woon in Eindhoven met mijn vrouw Inge en mijn zoontjes Sil (8) en Loek (3). Inge werkt 3 dagen als praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk. Er wordt bij ons thuis veel tijd besteed aan sport. Wij sporten allemaal vrij veel en vrij fanatiek en als er niet wordt gesport staat er vaak sport aan op TV. Daarnaast houden wij wel van gezelligheid en vinden we het fijn om met vrienden of familie leuke dingen te gaan of een gezellige dag te hebben.

Was de hulpverlening een ambitie van je? Wat maakt dat dit wel/niet was?
Ik wilde vroeger altijd makelaar worden. Als ik kijk naar wat ik inmiddels doe binnen team PEL dan ligt het toch een klein beetje in dezelfde hoek. Ik mag BJ en onze zorggezinnen proberen te “verkopen”  zodat we nieuwe zorggezinnen vinden en houden.
Dat ik in de hulpverlening terecht ben gekomen is eigenlijk meer toeval dan dat het een bewuste keuze geweest. Na de middelbare school ben ik begonnen op de MEAO. Ik kwam er hier al snel achter dat dit niet de juiste richting voor mij was en wilde midden in het schooljaar stoppen. Voor mijn ouders was stoppen zonder aan een andere opleiding te beginnen geen optie. (achteraf ben ik ze hier ook dankbaar voor, destijds iets minder ;-).  De enige opleiding waar ik midden in het schooljaar terecht kon was de SPW en dit ben ik dus maar gaan doen. Dit bleek leuker dan ik had gedacht en toen ik stage kon gaan lopen bij het dagcentrum, wat BJ destijds nog had, was ik verkocht. Uiteindelijk ben ik na de SPW opleiding doorgestroomd naar SPH en vanuit mijn stage op een van de leefgroepen van BJ ben ik op 1 april 2000 in dienst gekomen als hulpverlener bij BJ.

Wat vind je het leukste aan je werk binnen PEL/Zorggezinnen?
Het leukste aan mijn werk bij PEL zorggezinnen vind ik “de kracht van het normale”, iets wat  voor veel van onze kinderen niet zo normaal is, maar wel veel met ze doet. Ik zie dat kinderen en jongeren heel veel leren van mensen en situaties die “echt” zijn. Ik zie dat er in de gezinnen, of dat nu in Frankijk of in Nederland is, vaak iets gebeurt met kinderen en jongeren. Ze raken verwonderd over (voor ons) alledaagse zaken of laten gedrag wat ze eerder wel lieten zien ineens niet meer zien, “want dat kan toch echt niet”, is wat jongeren dan vaak zeggen.
Dit soort dingen hebben vaak een grote impact op kinderen en jongeren en hiermee maken we met z’n allen echt een verschil voor onze kinderen en jongeren. En daar word ik dan weer blij van.

Wat zijn jouw hobby’s, wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik graag met sport bezig. Ik doe aan wielrennen. Op dit moment heel fanatiek omdat ik aan het trainen ben voor Giro di KiKa. Daarnaast train ik het voetbalteam van Sil, heb een seizoenkaart bij PSV en kijk ik graag naar sport op TV. Ook van lekker eten en op vakantie gaan word ik erg blij. In de maanden dat het buiten lekker weer  is gaan wij er graag met z’n vieren op uit met de caravan. Racefiets, voet bal en BBQ worden als eerste ingepakt.

Wat is jouw droom voor de toekomst?
Mijn droom voor de toekomst is dat de kinderen en Inge en ik gezond blijven en dat mijn kinderen op een, voor hen fijne manier, goede weg in het leven vinden.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik wil graag nog vertellen dat ik komend jaar (2019/2020), met een groep collega’s en cliënten van BJ, mee ga doen met Giro di KiKa. Ik ga in juni 5 dagen in de Dolomieten en op en rond de Stelvio fietsen. Ik vind het super leuk om met collega’s en cliënten mee te doen aan deze sportieve uitdaging en daarbij  hopen we zoveel mogelijk geld op te kunnen halen voor stichting KiKa. We hopen dat we er aan kunnen bijdrage dat het genezingspercentage van kinderen met kanker stijgt van 75% naar 95%.
Het zou super fijn zijn als je ons zou willen steunen met een financiële bijdrage.
Mocht je willen bijdragen dan kan dit via deze link:  https://www.girodikika.nl/rien-van-den-heuvel
Alvast heel hartelijk bedankt voor je bijdrage!

Deze oplossingen horen bij mijn traject