"Ik hou van avontuur en pionieren."

- Franklin Stakenborg (Jeugdzorgwerker C)

In 2008 werd Franklin (51) aangenomen als zij-instromer met een koks- en een Cios-diploma op zak. “Een kans die ik met beide handen aangreep, want ik werkte altijd al graag met jongeren.” Het was de start van een veelzijdige loopbaan bij Pactum (voorheen BJ). Hij ging werken op groepen, volgde allerlei opleidingen, was intensief betrokken bij nieuwe zorgvormen en werd zelfs benoemd tot OR-voorzitter. Een loopbaan die je doet denken aan een snelstromende rivier. “Ja, soms ben ik een beetje adhd,” zegt hij lachend. “Ik word gewoon erg enthousiast van nieuwe uitdagingen. Gelukkig heb ik altijd veel mogen pionieren in deze organisatie. En ik verwacht dat die kansen alleen maar groter worden.”

Wauw, dit is leuk!
Na zijn beginjaren op de open groep, was Franklin betrokken bij de opzet van nieuwe zorgvormen. Eerst de autisme-groep voor tieners, dat vond hij een supermooie uitdaging. “Het was keileuk om met een nieuw team na te denken over hoe je de zorg kan inrichten, op een manier die recht doet aan de jongeren. We verdiepten ons in de doelgroep, volgden onder meer opleidingen bij Martine Delfos. We creëerden een rustige, gestructureerde omgeving, met Ral 9007 als favoriete kleur. Dat was een gave tijd. We hadden een fijn team, weinig incidenten en een goede doorstroom.”

De afgelopen 14 jaar behaalde Franklin naast zijn baan de nodige diploma’s op mbo- en hbo-niveau. “Dat was soms pittig, maar erg de moeite waard. Daardoor kon ik verder groeien.” De aanloop naar de transitie jeugdzorg in 2015 ervaarde hij als een onrustige periode, waarin bezuinigingen de boventoon voerden. Hij vond zijn enthousiasme terug toen hij werd gevraagd om iets nieuws op te zetten in Venlo: de Beschermd Wonengroep voor jongvolwassenen van 17 tot 27 jaar. “Er was nog helemaal niks, geen bank of stoel. Wauw, dit is leuk, dacht ik! We mochten weer vanaf de grond iets gaan opbouwen. Een visie en een plan maken. Uitvinden wat werkt en wat niet. Ik heb daar ontzettend veel geleerd.”

Franklin Stakenborg

We leerden van onze fouten
Trots is hij op het Beschermd Wonen-concept in Venlo, dat met het team is neergezet en waarvan hij de kartrekker was. “We begeleiden hier jongvolwassenen op weg naar zelfstandigheid. Ze worden gecoacht om een opleiding of werk te vinden, het huishouden te runnen, te budgetteren, een positief netwerk op te bouwen etc. De lat leggen we hoog, want we zijn pas tevreden als een jongere bij uitstroom geen zorg meer nodig heeft. Het is een uniek concept en daarin zijn we behoorlijk succesvol geworden. Niet dat het allemaal vanzelf ging, hoor. In het eerste jaar was er veel onrust op de groep. Dat lag niet aan de jongeren, maar vooral aan onszelf. We hadden het groepsproces en de regels te belangrijk gemaakt. We leerden van onze fouten, lieten het groepsproces los en zetten het individuele traject centraal. Dat was een hele omslag, maar wel evidence based. De regels werden afgeschaft, de gezamenlijke huiskamer verdween. Wij gingen meer outreachend werken en de jongere werd regisseur over zijn eigen leerproces. Sindsdien is het alleen maar beter gegaan en behalen we zo’n 95% positieve uitstroom.”

In de top 3, een mooi compliment
Dat het Beschermd Wonen-team succesvol is, werd ook opgemerkt door de gemeenten in Noord-Limburg. “In 2015 had je nog 125 aanbieders van Beschermd Wonen in deze regio. Nu behoren we tot de enige 3 aanbieders die zijn gecontracteerd voor 2022 en verder. Een mooi compliment!”

Voor Franklin ligt er weer een nieuwe uitdaging te wachten: hij gaat als coördinator Beschermd Wonen aan de slag in de regio Roermond. Daar mag hij het concept naar een hoger level tillen, samen met andere organisaties uit de Alliantie BW. “De Roermondse cliënt woont in een normaal appartement en hoeft niet per se te verhuizen als de zorgvraag minder wordt. We brengen Beschermd Wonen dus naar de cliënt in plaats van andersom. Dat is toch een geweldige innovatie?”

Neem de regie over je eigen loopbaan
In zijn rol als OR-voorzitter was Franklin nauw betrokken bij het samengaan van Rubicon en BJ in Pactum. “Afgelopen jaar was echt een rollercoaster voor mij. Ik heb me flink moeten bijscholen om op bestuursniveau te kunnen meedenken en adviseren. Het ging over grote beslissingen, die neem je niet zomaar even. Ik snap nu veel beter hoe het is om in de schoenen van het management te staan. Het leuke van de Ondernemingsraad is dat je op veel plekken in de keuken mag kijken. Ik heb al verschillende Pactum-locaties bezocht. Dan zie je dat er overal binnen Pactum, van Harderwijk tot Sittard, dezelfde bevlogenheid heerst. Iedereen werkt op zijn eigen, kleinschalige locatie, maar samen zijn we groot als het gaat om kennis, innovatie en ontwikkelkansen voor medewerkers.”

Franklin heeft nog een tip voor iedereen die bij Pactum werkt of komt werken. “Doe net als ik: neem zelf de regie over je eigen loopbaan. Natuurlijk kun je 20 jaar hetzelfde werk blijven doen, maar als je kansen ziet die jou bevallen, stap er gewoon op af. Binnen Pactum is echt heel veel mogelijk.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject