"Ik kreeg de kans om mijn loopbaan zelf vorm te geven"

- Wilmy Potten (Therapeut en coach)

Al 16 jaar werkt vaktherapeut Wilmy (39) bij Bijzonder Jeugdwerk. Dat ze nooit is weggegaan, heeft alles te maken met de vele kansen die ze kreeg. “Ik heb me altijd mogen ontwikkelen in de richtingen die ik zelf wilde. Ik volgde de laatste opleidingen, zoals TOPS, Vlaggensysteem en Schematherapie/Safe Path. Misschien geen logisch pad voor een vaktherapeut, maar het paste wel precies bij mij. Nu begeleid ik zowel jongeren als collega’s. Ik kom overal in de organisatie, kan mijn eigen agenda bepalen, dat is superfijn. De sfeer binnen BJ vind ik uniek. Ik voel me sterk verbonden met de mensen hier. We kijken om naar elkaar, er is ruimte voor een lach en een traan. De gemoedelijkheid, de gezelligheid en de warmte zou ik niet willen missen.”

Kleurig patchwork

Als pas afgestudeerd vaktherapeut, kwam Wilmy bij BJ in dienst. Ze werkte een tijdje op een behandelgroep, tot ze werd gevraagd om Vaktherapie/dramatherapie op te zetten binnen BJ. Dat deed ze met grote gedrevenheid en al snel werd het 32 uur in de week. Met allerlei creatieve werkvormen leerde ze jongeren omgaan met hun emoties, gedachten en problemen. In de loop van de jaren is Wilmy’s loopbaan een kleurig patchwork geworden. Steeds kwam er weer iets nieuws op haar pad, waar ze enthousiast op inhaakte. “Ik was altijd open over wat ik wilde en nam dan zelf het initiatief om dat aan te kaarten bij mijn leidinggevenden. Dat werd blijkbaar gewaardeerd, want ik kreeg nooit nee te horen. Ze gaven me het vertrouwen dat ik er iets goeds mee zou doen.”

Ervaringsleren als rode draad

Nu bestaat haar werk vooral uit het geven van Schematherapie aan jongeren en het coachen van collega’s in de bijbehorende methodiek Safe Path. Daar boekt ze goede resultaten mee. “In alles wat ik doe is ervaringsleren de rode draad. Het accent ligt niet per se op praten, maar op dingen doen, beleven en ervaren. Daar geloof ik heel erg in.” Wilmy is daarnaast actief in de personeelsvereniging. Ze helpt mee met het organiseren van personeelsfeesten, sinterklaasfeesten, pubquizzen en attenties. Zo wil ze haar steentje bijdragen aan het verbinden van de teams en het waarderen van medewerkers.

Goed in je vel zitten

“Als hulpverlener ben je je eigen instrument,” zegt ze, “dus om dit werk te kunnen doen moet je goed in je vel zitten. Het helpt dan enorm als je werkt in een organisatie waar de sfeer goed is en waar goed voor je wordt gezorgd. Dat heb ik ervaren in een periode dat het privé wat minder met me ging. Het is fijn dat collega’s dan de tijd nemen voor je verhaal en dat je van de organisatie de ruimte krijgt om even wat gas terug te nemen. Ook nu we deel uitmaken van een groter concern, blijft dat voorop staan. Een organisatie moet net zo goed zijn voor de medewerkers als voor de jongeren.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject