"“Ik neem mijn werk niet snel mee naar huis”"

- Minou van der Sterren (Ambulant jeugdzorgwerker)

Als ambulant jeugdzorgwerker is Minou (30) elke dag op pad, zo ongeveer tussen Helmond, Deurne en Venlo. Ze ondersteunt jongeren en gezinnen. “Geen dag is hetzelfde, dat maakt dit werk zo leuk. Je raakt bij Bijzonder Jeugdwerk niet snel verveeld. Je komt overal, je hoort en ziet van alles. En je werkt met heel veel mensen samen. Wat me het meest bevalt? De afwisseling in het werk, de zelfstandigheid en dat je je blijft ontwikkelen. De visie van BJ past bij hoe ik graag werk. Present, transparant en open, een lange adem en niet te vergeten: humor!“

Je bent vooral vertrouwenspersoon

De meeste van haar cliënten zijn jongeren vanaf 17 jaar. Met deze leeftijdsgroep heeft ze veel affiniteit. “Ik ga met de jongeren in gesprek over hoe het gaat, als een soort vertrouwenspersoon. Mijn jongeren zijn vaak onzeker, eenzaam, angstig en somber, voelen zich niet gezien of gehoord. Soms ligt er een diagnose, bijvoorbeeld ADHD of ASS, soms ook niet. Ze hebben iemand nodig die ze motiveert en begeleidt, ondersteunt en luistert. Iemand met wie ze hun verhalen kunnen delen, van wie ze tips en adviezen krijgen. In het begin doe je best veel samen. Je gaat bijvoorbeeld samen naar de woningstichting of bezoekt samen een werkcoach van de gemeente. Zijn er problemen met financiën, dan bekijken we of budgetbeheer of bewindvoering passend is. Zijn er psychische problemen of wil iemand weten waar bepaalde klachten vandaan komen, dan verwijs je door naar een therapeut of psycholoog. Je ondersteunt de jongere, maar probeert ook de lijntjes met alle betrokkenen kort te houden. Ik stimuleer de jongere om steeds meer zélf stappen te zetten.”

Klein team met fijne collega’s

“Het leuke van dit werk is dat je continu bijleert, want elke situatie is anders. Wat bij de ene jongere wel lukt, lukt bij de ander niet. Je moet goed blijven kijken: wat heeft déze jongere nodig? Wie uit het netwerk kunnen we erbij betrekken? Je kunt in deze baan écht iets voor jongeren betekenen, dat maakt dit werk zo mooi.” Ze vindt het belangrijk dat ze er niet alleen voor staat. “Ik werk vrij zelfstandig, maar als er iets is, kan ik altijd bij iemand terecht. Ik werk al 6 jaar in een klein team met fijne collega’s. We spreken elkaar bijna dagelijks, kunnen op elkaar bouwen. Naast mijn collega’s heb ik een ervaren behandelcoördinator om op terug te vallen. Soms is een casus ingewikkeld, dan bespreek je met elkaar of je de juiste stappen hebt gezet. We hebben regelmatig casuïstiek-overleg en intervisie. Dat maakt dat ik mijn werk niet mee naar huis neem, het goed kan loslaten.”

Er is altijd wel een oplossing in huis

Minou werkt 36 uur en begeleidt meerdere cliënten per week. Ze vindt Bijzonder Jeugdwerk (BJ) om diverse redenen een fijne werkgever. “Bij BJ krijg ik alle vrijheid om mijn dagen naar eigen inzicht in te vullen. Je kunt cliënten live spreken, maar ook via Facetime of WhatsApp. Overdag of ’s avonds, dat bepaal je samen met de cliënt. Die flexibiliteit vind ik fijn.” BJ valt onder VIGO, een grotere organisatie met veel locaties, expertises en mogelijkheden. “Je kunt bepaalde deskundigen makkelijk inschakelen of raadplegen, dat is handig. Er is altijd wel een oplossing in huis.” Ze heeft zich bij BJ al   goed kunnen ontwikkelen. “Ik heb al veel cursussen mogen volgen, ben nu bezig met de NAGV-training. Ik wil nóg beter worden in mijn vak. Er zijn binnen de organisatie veel mogelijkheden om door te groeien, maar persoonlijk hoef ik geen andere functie. Deze baan past helemaal bij mij.”