"Ik hoop ooit een eigen huisje, een gezinnetje en een goede baan te hebben."

- Jeroen (21)

Jeroen (21) woont op de Hogeweg in Venlo, een beschermde woonvorm waar oudere jongeren worden voorbereid op een zelfstandig bestaan. BJ biedt hem 24-uurs begeleiding. Voor Jeroen hier kwam, verbleef hij jarenlang in jeugd-instellingen. Op de Hogeweg wordt hij gecoacht om een nieuw leven op te bouwen en zijn toekomstdromen waar te maken.

Niet alleen

Jeroen weet wat hij wil: “Ik hoop ooit een eigen huisje, een gezinnetje en een goede baan te hebben. Op de Hogeweg heb ik al best veel geleerd. Je hebt hier vrijheid, maar je staat er niet alleen voor. De communicatie tussen leiding en jongeren is goed en er zijn duidelijke regels. Koken bijvoorbeeld, dat doe ik nu 3 keer per week voor mezelf. Ook leer ik dingen als kleding wassen, mezelf verzorgen en met geld omgaan. Mijn begeleider heeft me geholpen met solliciteren, waardoor ik nu een baan heb gevonden. Ik reageer ook op huurwoningen via internet. Dat valt niet mee, maar ik ga uit van het beste.”

Trots

Zijn begeleider Franklin vindt dat Jeroen heel trots mag zijn op zichzelf. “Toen hij hier kwam, had hij nog te weinig zelfvertrouwen om op zichzelf te wonen. Maar we zien hem iedere dag groeien, ook qua motivatie. Koken vindt hij inmiddels zo leuk dat hij af en toe voor de hele groep kookt. Op eigen kracht is hij nu aangenomen in een restaurant waar hij de kok mag assisteren. We proberen Jeroen te motiveren voor een horeca-opleiding, want we zijn ervan overtuigd dat hij het kan. Een terugval in alcoholgebruik heeft hij niet meer gehad. We zien nu een jongen die stevig in zijn schoenen staat, en zich niet zomaar door tegenslag uit het veld laat slaan. De 24-uurs setting biedt hem de veiligheid om stappen te zetten die hij anders niet had durven zetten.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject