"Nu ben ik wel gemotiveerd."

- Damian (16)

Damian is trots op zichzelf: hij heeft precies genoeg IVIO-certificaten gehaald om toegelaten te worden tot het ROC. Hij verblijft sinds enkele maanden in een gesloten groep op Vreekwijk. Op hetzelfde terrein volgt hij onderwijs. “Toen ik nog thuis woonde, ging ik niet naar school. Ik begon op de mavo, toen vmbo-kader, maar het ging steeds slechter. Dat is veranderd sinds ik op Vreekwijk naar school ga. Nu ben ik wel gemotiveerd.”

Dagprogramma

“Mijn dagprogramma is hier nooit saai”, vertelt Damian. Behalve horecapraktijk en theorielessen, staan op zijn weekschema onder meer rekenen, burgerschap, dramatherapie, boksen, fitness en autotechniek. Op een willekeurige dag switcht hij wel 10 keer. Het dagprogramma dat Bijzonder Jeugdwerk en vso-school de Korenaer voor hem hebben samengesteld, vindt hij uitdagend en afwisselend. “En je wordt hier goed begeleid.”

Zelf kiezen
In het begin vond Damian het best moeilijk om op Vreekwijk te zijn. “Ik wilde terug naar huis. Maar toen ben ik gaan nadenken: ik kan het wel verpesten voor mezelf, maar dan moet ik nog langer blijven. Toen ik dat had geaccepteerd, ging het beter.”
Sommige onderdelen van het dagprogramma mocht hij zelf kiezen. “Fitness is leuk, daar kun je goed je hoofd bij leegmaken. Het klinkt misschien gek, maar ook praktijk en theorie vind ik best leuk. Ik heb een portfolio opgebouwd, zodat ik straks op het ROC kan laten zien dat ik bepaalde dingen al kan.”

Lees meer over speciaal voortgezet onderwijs op Vreekwijk

 

Deze oplossingen horen bij mijn traject