"De overlast van hangjeugd tijdens de Ramadan is nihil. Dankzij nachtvoetbal."

- Jacqueline (Gemeente Helmond)

Nachtvoetbal brengt rust op straat

Als de Ramadan is begonnen, stuitert de moslim-jeugd van energie, vooral na de avondmaaltijd van koolhydraten en suikers. Ze gaan de straat op, terwijl de rest van Nederland wil slapen. Hoe hou je als gemeente dan rust in de tent? In Helmond is het antwoord: nachtvoetbal.

Overlast nihil

‘The place to be’ tijdens de Ramadan is een sporthal in Helmond. Iedere dinsdag en donderdag komen daar 40 tot 50 moslim-jongeren samen voor een partijtje voetbal. De nachtelijke wedstrijdjes van 00.00 tot 02.00 uur worden begeleid door jongerenwerkers van Bijzonder Jeugdwerk en de LEVgroep. “Bijzonder Jeugdwerk kwam vier jaar geleden met dit idee. Omdat het zo goed aansloeg, organiseren we het nu ieder jaar”, zegt Jacqueline Vriens, beleidsmedewerker Jeugd van de gemeente Helmond. “De overlast van hangjeugd tijdens deze nachten is nihil.”

Ramadan

Tijdens de Ramadan mogen moslims tussen 03.30 en 22.00 uur niet eten en drinken. “In combinatie met zomerse temperaturen zijn de jongeren overdag vermoeid. Als ze dan na 22.00 uur eindelijk wat in hun maag hebben, lopen ze over van energie. Sommige jongeren gaan met hun ouders naar de moskee om te bidden, maar de echte straatjeugd gaat naar buiten. Omdat er rond middernacht weinig te doen is, hangen ze rond op straat. Niet dat ze iets kapot maken of vernielen, maar buurtbewoners storen zich vaak aan hun harde stemmen, muziek en rondrijdende auto’s.”

Populair onder jongeren

Het nachtvoetbal bevordert de rust op straat. Het sportspektakel is inmiddels een populair fenomeen onder de Helmondse jeugd. Jongeren van 16 jaar en ouder, uit alle wijken van Helmond, komen naar de sporthal. Behalve vijf jongerenwerkers helpen ook twee enthousiaste vaders mee, zij vervullen om beurten de rol van scheidsrechter. Weer anderen – jongeren en ook buurtbewoners – komen de teams aanmoedigen.  “Het is een gezellige nacht met een groot saamhorigheidsgevoel tussen jongeren, professionals en buurtbewoners”, zegt begeleider Rachid Meskal van Bijzonder Jeugdwerk (links op de foto). De sporthal ligt op een rustige plek in Helmond. Na afloop worden de jongens richting huis begeleid, waar hun moeders wachten met de laatste maaltijd voor het slapengaan.

Effectief

Jacqueline Vriens van de gemeente Helmond is blij met de preventieve kracht die uitgaat van dit jaarlijkse initiatief. “Je leidt de energie van deze jongens in goede banen en bewaart de rust in de stad. Van tevoren wordt de buurt rond de sporthal geïnformeerd en twee weken na afloop evalueren we met de buurtbewoners of ze tevreden zijn. Ook bekijken we de meldingen van de politie. Een aantal jaren geleden was het nog wel eens lawaaierig op straat. Dat is sinds het nachtvoetbal voorbij. Voor de gemeente is dit een effectieve activiteit die ons weinig kost. Wij stellen alleen de sporthal gratis beschikbaar, verder organiseren Bijzonder Jeugdwerk en LEVgroep alles vanuit eigen middelen.”

Overlast beperken

Het nachtvoetbal vindt alleen plaats op dinsdag en donderdag. Ervaart de gemeente nog overlast op andere dagen, als er niet wordt gevoetbald? Vriens: “Dat valt reuze mee. De jongerenwerkers van LEVgroep en Bijzonder Jeugdwerk hebben tijdens de Ramadan aangepaste werktijden. Ze beginnen later en werken door tot de straatjeugd naar bed gaat. Ze weten waar deze jongens uithangen en kennen hen bij naam. Als de jongeren teveel lawaai maken, leiden ze hen op een relaxte manier naar meer afgelegen plekken in de stad, waar ze niemand tot last zijn. Dit is een methode die het hele jaar door goed werkt.”

jongerenopbouwwerk1
jongerenopbouwwerk2

Deze oplossingen horen bij mijn traject