"Tussendoor mag je ook dingen doen die je wél leuk vindt. Ik zing de hele dag, daarom kreeg ik zangles."

- Guillaume (16)

Guillaume woont thuis in Bergeijk. Iedere dag bezocht hij met de taxi vso-school de Korenaer. Deze school ligt op het terrein van Vreekwijk in Deurne.

Welk diploma heb je gehaald?
“Het AKA-diploma.”

Je eerste reactie toen je de uitslag hoorde?
“Blij. Eindelijk een diploma.”

Hoe kwam je op Vreekwijk terecht?
“Ik zat eerst op het vmbo in Valkenswaard. Dat ging niet goed, ik was vervelend. Een leraar zei: Jij kunt maar beter naar Vreekwijk gaan.”

Wat dacht je toen je aan de opleiding begon?
“Dit gaat me niet lukken.”

Hoe vond je de opleiding?
“Ik heb eerst een half jaar de kappersopleiding op Vreekwijk gedaan, maar dat ging niet goed. Ik was te druk. Toen mocht ik de AKA-opleiding gaan doen bij het agrarisch zorgbedrijf op Vreekwijk. Ik vond er niet veel aan, maar ja.”

Waardoor is het je toch gelukt?
“Ik heb ervoor geleerd. En ik mocht herkansingen doen.”

Verschil met je oude school?
“Hier krijg je meer persoonlijke aandacht en begeleiding. Tussendoor mag je ook dingen doen die je wel leuk vindt. Ik zing de hele dag, daarom kreeg ik zangles op Vreekwijk. Ik heb ook veel schoongemaakt op het agrarisch zorgbedrijf, daar werd ik rustig van.”

Aan welke docenten heb je het meest gehad?
“Karel Claassen (links op de foto), mijn begeleider bij het zorgbedrijf en Marion van der Cruijsen (rechts op de foto), mijn theoriedocent.”

Wat wil je hierna gaan doen?
“Dat heb ik al helemaal uitgepland. Het komend schooljaar ga ik eerst nog een jaar extra theorie doen op Vreekwijk. Daarna wil ik Recreatie en Toerisme doen op De Rooi Pannen in Eindhoven. En als laatste naar het Conservatorium, richting zang en piano.”

Wat wil je later worden?
“Net zo beroemd als Beyoncé.”

Jouw tip voor andere jongeren?
‘Gewoon je best doen, anders haal je het niet.”

Deze oplossingen horen bij mijn traject