"Ik wil nooit meer terug naar mijn oude leven"

- Reno (28)

Ooit was Reno (28) een jongen van de straat. Verkeerde vrienden, agressie en criminaliteit. “Ik deed alles wat God verboden had.” Op zijn 21e had hij bijna 50.000 euro schuld. Nu, zeven jaar later, ken je Reno niet meer terug. Hij heeft een leuk huisje in Helmond, samen met zijn vriendin en zoontje. En hij is bezig om zijn schulden af te lossen, al zeven jaar lang. “Ik wil mijn zoon een goed leven geven, alles wat ik vroeger heb gemist.”

Dakloos en schulden
Reno’s ouders gingen scheiden toen hij een kleuter was. Er waren veel problemen thuis en weinig geld om rond te komen. In de pubertijd ging het mis, Reno maakte de stad onveilig. “Toen ik bij het JIP in Helmond kwam, zat ik echt aan de grond. Ik was dakloos. Mijn ex-vriendin had grote schulden gemaakt op mijn naam. En mijn familie kon me niet helpen. Ik wist, als ik zo doorga, dan ben ik straks helemaal kapot, van binnen en van buiten.”

Aflossen
Bij het JIP (Jongeren Inloop Punt) worden jonge mensen als Reno, tussen de 17 en 27 jaar, geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen. “Anita van de Loo is mijn begeleidster bij het JIP. Dankzij haar heb ik een huisje gevonden. En ook een Wajong-uitkering gekregen. Anita heeft mijn financiële situatie bekeken en zei dat ik mijn schulden moest aflossen. Eerst wilde ik dat niet, ik was zo kwaad. Waarom moest ik schulden betalen die ik zelf niet had gemaakt? Maar Anita overtuigde me dat er niets anders opzat.”

Tienermoederproject
Ook Reno’s zwangere vriendin Cayenne (toen 17) ging mee naar het JIP. In het tienermoederproject werd het jonge stel voorbereid op het ouderschap. Cayenne, die uit Bonaire komt, volgde Nederlandse taallessen en is met hulp van het JIP begonnen aan de mbo-opleiding Zorg en Welzijn. Reno is ondertussen huisman geworden: hij zorgt voor hun zoontje Delano die al bijna 4 is. Dat bevalt hem goed. “Het lukt ons best goed om rond te komen. Kleding voor Delano krijgen we soms van Anita. Ze belt me als ze weer tweedehands kleren binnen krijgt.”

Weer een normaal leven
Reno hoopt dat hij over een jaar klaar is met zijn Wmo-traject bij het JIP. “Dan ben ik eindelijk schuldenvrij! Anita is zo’n beetje een tweede moeder voor me geworden. Ze heeft altijd gezegd: ‘Volhouden Reno, er komt een dag dat je klaar bent en dat je een relaxt leven kunt leiden.’ En nu is het bijna zover. Ik wil straks een baan proberen te vinden, net als mijn vriendin. Dan kunnen we eindelijk gaan sparen voor een goede toekomst voor Delano. Ik ben best trots dat ik na alle ellende weer een normaal leven heb.”
*Het verhaal van Reno is waargebeurd, alleen naam en foto zijn veranderd i.v.m. privacy.

Deze oplossingen horen bij mijn traject