Mijn kind gaat op een gesloten groep wonen. Hoe is dat?
Veiligheid
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera’s, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen.
Wonen op de groep
Op de open groep heeft je kind een eigen slaapkamer. Er wonen ongeveer 8 tot 10 jongeren op de groep. Samen delen ze de keuken, eetkamer, douche en toilet. Er wordt gekookt en samen gegeten. Er zijn altijd pedagogisch medewerkers aanwezig, ook ‘s nachts. Een van hen is de mentor van je kind. De mentor is iemand die jouw kind persoonlijk begeleidt en bij wie jouw kind altijd terecht kan met vragen.
Toekomstplan
Samen met jou en je kind maken we een Toekomstplan. Daarin staan de doelen die jullie willen bereiken. Bijvoorbeeld op het gebied van school, werk, vrije tijdsbesteding of sociale contacten. Ook bekijken we waar je kind in de toekomst kan wonen. Jij als ouder wordt ondersteund door een gezinsbegeleider, om sterker te worden in de opvoeding. Als ouder kun je ook betrokken worden bij de praktische zorg. Daarover maken we samen afspraken.
De dag van je kind bestaat uit:
– school, stage of dagbesteding
– vrijetijdsbesteding (club of sport)
– therapie en training
– ontspanning
Regels
We maken persoonlijke afspraken met jouw kind over bezoek, bellen, internet etc. De regels zijn in het begin best streng. Maar hoe beter het gaat, hoe meer ruimte je kind krijgt om zelf keuzes te maken. Je kind krijgt ook zakgeld en kleedgeld van ons. Gemiddeld woont je kind een jaar in de groep. Tussendoor gaat je kind al oefenen met thuis wonen.