Bijzonder Jeugdwerk viert 70-jarig jubileum met lezing over talent

Jeugdhulp-specialist Bijzonder Jeugdwerk bestaat 70 jaar. Met een team van zo’n 200 medewerkers in Brabant en Limburg zijn de afgelopen decennia meer dan 10.000 jongeren en gezinnen geholpen. Het 70-jarig jubileum wordt gevierd op dinsdagavond 6 november in de Cacaofabriek in Helmond om 19.30 uur. Schrijver, spreker en onderwijsgoeroe Marcel van Herpen geeft dan een inspirerende lezing die in het teken staat van talentontwikkeling bij jongeren. Hij ziet het tegengaan van uitval en buitensluiting van jongeren als zijn pedagogisch opdracht en heeft daar een verfrissende kijk op. Iedereen in de regio die zich betrokken voelt bij jeugd, onderwijs en zorg, kan gratis aan de lezing deelnemen. Vol is vol. Aanmelden kan hier.

Actief in Brabant en Limburg
Bijzonder Jeugdwerk (BJ) is in 1948 gestart als jongensinternaat Vreekwijk in de bossen bij Deurne. Jongeren uit het hele land kwamen destijds naar Vreekwijk om een vak te leren. In de loop der jaren groeide Bijzonder Jeugdwerk uit tot een brede jeugdhulporganisatie voor jongeren en gezinnen. Sinds de fusies met instellingen in Helmond (1991) en Venlo (2014) biedt Bijzonder Jeugdwerk een breed scala aan hulpvormen: van preventie en ambulante jeugdhulp tot 24-uurs zorg met verblijf. Een vak leren op Vreekwijk kan trouwens nog steeds: er wordt tegenwoordig opgeleid voor het vmbo-t en mbo-Entree diploma en vakgerichte certificaten, wat gebeurt in samenwerking met de Korenaer, de vso-school op het terrein. Ook worden jongeren toegeleid naar dagbesteding en werk. Talentontwikkeling is één van de belangrijkste pijlers van BJ, naast behandeling en opvoeding.

Motivatie en zelfvertrouwen bij jongeren
De jongeren die door Bijzonder Jeugdwerk worden behandeld en begeleid, kampen vaak met heftige gedragsproblemen, psychiatrische stoornissen en trauma’s in combinatie met moeilijkheden thuis. Deze jongeren hebben een geschiedenis achter de rug van overal weggestuurd en buitengesloten worden. Op het moment dat zij bij Bijzonder Jeugdwerk komen, zijn ze hun motivatie en eigenwaarde vaak volledig kwijt. De aanpak van Bijzonder Jeugdwerk is daarom vanaf het begin sterk gericht op het creëren van motivatie en zelfvertrouwen door middel van succeservaringen. De overtuiging is dat elke jongere zich in principe positief kan ontwikkelen en mee kan doen in de maatschappij, hoe groot de problemen ook zijn. Volhouden waar anderen afhaken, dat is de kracht van Bijzonder Jeugdwerk. Er wordt gedacht vanuit kansen en mogelijkheden. Medewerkers weten problemen in gezinnen bij de bron aan te pakken, talenten van jongeren te ontwikkelen en ze in kleine stappen successen te laten behalen. Een groot verschil met vroeger is dat de hulp steeds vaker dichtbij huis wordt ingezet, in het gezin, in de wijk of op school. Alleen jongeren die ernstig risico’s lopen, worden nog behandeld in een beschermende omgeving, zoals een (gesloten) behandelgroep of zorggezin. Anno 2018 werkt Bijzonder Jeugdwerk vanuit 9 locaties in Helmond, Deurne en Venlo.

 

Bestel hier je kaartjes voor de lezing van Marcel van Herpen op dinsdag 6 november.