Een geslaagde open dag
Veel bewondering oogstten de prachtige buitenhaarden, door de leerlingen van de metaalafdeling zelf gemaakt. Die zijn overigens nog steeds voor een luttel bedrag te bestellen, net als open haardhout. Mail naar communicatie@bj.nl voor meer informatie. Er was veel animo voor de workshops en de rondleidingen door de leefgroepen, die de jongeren zelf verzorgden. Op woensdag 21 november is er weer een evenement op Vreekwijk. Dan gaan de jonge leerling-koks een dagmenu serveren voor relaties en beleidsmakers uit onderwijs, overheid en jeugdzorg.
Toekomst
De meeste jongeren op Vreekwijk zijn in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Vanwege hun gedrags- of leerproblemen kunnen ze tijdelijk niet thuis wonen. Tijdens hun verblijf op Vreekwijk worden ze intensief begeleid om hun leven weer op de rit te krijgen en aan hun toekomst te werken. Ze krijgen een eigen dagprogramma op maat, waarbij school, stage, vrije tijd en zorg naadloos in elkaar overgaan en elkaar versterken. Op de school van Vreekwijk wordt gewerkt met kleine groepen, van maximaal 12 jongeren, die elk hun eigen leerweg volgen. Er zijn zes minibedrijven waar jongeren een diploma kunnen halen: hout, techniek, horeca, zorg/hospitaliy, techniek en agrarisch.
Diploma
Vreekwijk van nu is allang niet meer wat het vroeger was. Iedere jongere er kan tegenwoordig een erkend diploma halen: een diploma op mbo-niveau 1 of 2 of een AKA- of IVIO-certificaat. Sinds de school zijn banden met de ROC’s heeft verstevigd, verloopt de aansluiting naar het mbo een stuk beter. Ook de banden met het bedrijfsleven zijn aangehaald. Diverse jongeren van Vreekwijk lopen inmiddels stage bij regionale bedrijven. Een kleine groep jongeren is door hun problemen niet in staat zijn om onderwijs te volgen. Zij gaan aan de slag bij het agrarisch zorgbedrijf van Vreekwijk. Er worden projecten gecreëerd waarmee deze jongeren een zakcentje kunnen bijverdienen, zoals bomen rooien, hout hakken of speeltoestellen plaatsen. Behalve naar school gaan, werken de jongeren aan persoonlijke leerdoelen wat betreft gedrag en omgang met anderen. Ook hun ouders worden intensief begeleid. De jongeren wonen gemiddeld zo’n 6 tot 9 maanden bij Bijzonder Jeugdwerk en gaan daarna terug naar huis of (begeleid) zelfstandig wonen. Meer informatie is te vinden op www.bjbrabant.nl en www.korenaerdeurne.nl