Exit lange zomervakantie: Summerschool is cool!

Op Vreekwijk in Deurne verblijven jongeren tussen 12 en 21 jaar; tieners die vanwege problemen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Ze wonen op het terrein van Vreekwijk, gaan er naar school, besteden er hun vrije tijd en werken er aan hun toekomst. In de zomervakantie breekt voor de meeste jongeren een lange, saaie periode aan. “Bij veel jongeren slaat de verveling toe”, vertelt teamleider Leon Vallen. “Op vakantie gaan is er voor de meeste niet bij, hooguit een weekendverlof. Uit verveling gaan ze dan lopen klieren.”

foto 1 in artikel summerschool

Dé oplossing tegen verveling
Vreekwijk ging op zoek naar een oplossing. In 2011 werd de school op het terrein -bij wijze van experiment- een hele zomer opengehouden. Dat werd geen succes. De jongeren vonden het niet eerlijk dat ze in de zomer naar school moesten en ook het onderwijzend personeel was er niet blij mee. Bij navraag onder de jongeren bleek wat zij wél zouden willen: leuke dingen doen in de vakantie, net als ieder ander van hun leeftijd.

Flexibele inzet van personeel
Bijzonder Jeugdwerk en vso-school de Korenaer gingen om tafel. Hoe kunnen we aan de wensen van jongeren tegemoet komen? “Het dilemma zat ‘m vooral in de geringe personeelsbezetting tijdens de zomer”, vertelt Leon. “Om 80 jongeren goed te begeleiden bij activiteiten is veel personeel nodig. Daarom hebben we besloten om zowel de docenten van school als de jeugdzorgmedewerkers van Bijzonder Jeugdwerk in te zetten. Iedere medewerker geeft zich op voor twee weken begeleiding tijdens de zomer. In ruil daarvoor mogen ze elders in het jaar twee weken vakantie opnemen.” Zo gezegd, zo gedaan. Het team Cultureel werk van Bijzonder Jeugdwerk werd ingeschakeld om een leuk en afwisselend activiteitenprogramma te bedenken. En de school stelde als voorwaarde dat er ook een stukje educatie in moest zitten. Summerschool was geboren.

foto 2 in artikel summerschoolEven je problemen vergeten
In de zomer van 2012 ging Summerschool voor het eerst van start. Alle aanwezige jongeren op Vreekwijk werden verplicht om mee te doen. Aicha (15): “Eerst had ik geen zin, want ik dacht dat we les zouden krijgen. Maar dat was gelukkig niet zo.” Vrijwel alle deelnemers werden enthousiast toen ze eenmaal bezig waren. Bas (16): “Ze hadden coole dingen bedacht. Het was fun, weet je, iedere dag iets anders. De zeskamp vond ik echt vet. Het was ook lachen om de leraren en groepsleiders tegen elkaar te zien strijden. Ik vond dit de beste zomervakantie ooit. Als je iets leuks te doen hebt, heb je gewoon geen tijd om te piekeren. Dan vergeet je even je problemen.”

Alles uit de kast gehaald
Op 1 juli 2013 staat de tweede editie van Summerschool in de startblokken. De activiteiten zijn gepland tijdens de eerste en de laatste twee weken van de zomervakantie. De meeste vinden plaats op het terrein van Vreekwijk. “We hebben weer alles uit de kast gehaald om de jongeren een leuke tijd te bezorgen”, vertelt cultureel werker Anique Vermeulen, die de planning van uur tot uur in elkaar heeft gedraaid. Op het programma staan onder meer een kanotocht, een speurtocht, een high tea met zelfgemaakte hapjes, vlotten bouwen, een zeskamp, een dropping, waterspelen en een filmavond. Als educatief element krijgen de jongeren een theatermiddag met gezondheidsvoorlichting, gaan ze samen koken en is er een excursie naar Verzetsmuseum Overloon.

foto 3 in artikel summerschoolElkaar beter leren kennen
Bijzonder aan Summerschool is dat medewerkers van onderwijs en jeugdzorg de jongeren samen begeleiden.
“Het was geen enkel probleem om de bezetting rond te krijgen, iedereen is enthousiast”, vertelt Anique. “Een mooi bijeffect is dat docenten, pedagogisch medewerkers en cultureel werkers elkaar eens in een andere setting leren kennen. Daardoor lopen ze ook de rest van het jaar makkelijker bij elkaar binnen om iets af te stemmen. En dat is alleen maar goed voor de jongeren.”

Meer informatie?
Mail naar Leon Vallen