Generalist & specialist: gewoon samen

fietsenDienstbaar opstellen
Janske Vandewall van Bijzonder Jeugdwerk (BJ) snapt dat gemeenten en hulpverleners soms worstelen met deze vraag. “Er is in deze beginfase nog veel uit te zoeken.” Als behandelcoördinator maakt ze deel uit van de Expertpool in de Peelregio. Daarnaast ondersteunt ze in deze regio de jeugd- en gezinswerkers die vanuit BJ participeren in de wijkteams.
Ze ziet dat de generalisten en specialisten nog zoekende zijn. “Je hebt te maken met instellingen die in het verleden altijd zelf de regie hebben gehad, en zich nu dienstbaar moeten opstellen. Dat is best omschakelen. Het is puzzelen, voor iedereen. Wat is je rol en je positie? Hoe sluit mijn werkwijze aan op die van jou? Wie hakt de knopen door?” Toch is ze positief gestemd over wat er al bereikt wordt. Ze ziet in de praktijk goede voorbeelden waar de samenwerking rond een gezin heel organisch verloopt, zoals de casus van Daniël (15) en zijn moeder.

Investeren in de relatie
“De jeugd- en gezinswerker in deze casus houdt samen met het gezin heel goed de touwtjes in handen, ook al komen er diverse specialisten om de hoek kijken. Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk, door elkaar op te zoeken en gewoon te overleggen: ‘hoe zullen we het aanpakken, wat denk jij?’ Dus als je het mij vraagt, dan zeg ik: ja het kan wél. Het is goed dat de regie bij de generalist ligt, die is immers het eerste aanspreekpunt en vertrouwenspersoon voor het gezin. De specialist moet ondersteunend kunnen zijn.” Samenwerking is het sleutelwoord, meent ze. “Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. We moeten veel meer gaan investeren in de onderlinge relatie. Ik weet zeker dat de samenwerking tussen generalisten en specialisten soepeler gaat lopen als de deelnemers elkaars toegevoegde waarde leren kennen. Met die opdracht – investeren in de relatie – gaan de collega’s van BJ in 2015 aan de slag.

Meer weten?
Mail naar Janske Vandewall (behandelcoördinator BJ)

Casus Daniël (15) en zijn moeder.