Hangjeugd of werklui? Wie zal het zeggen…
Jan van Enckevort, teamleider Onderhoud en Toezicht bij de gemeente Deurne: “We hoefden niet lang na te denken toen Bijzonder Jeugdwerk ons vroeg: ‘Kunnen de jongeren van Vreekwijk iets betekenen voor de gemeente Deurne?’. In ons beleid ‘Deurne Koerst Op Eigen kracht’ willen we juist dat burgers actief participeren, zich meer verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving. Ik dacht eigenlijk meteen aan het Zandbos, een populair speelbos in Deurne waar veel gezinnen met kinderen komen. Daar moeten we bezuinigen op klein onderhoud. Denk maar aan het verwijderen het zwerfvuil, snoeien van takken, onderhoud aan de speeltoestellen en het verzorgen van de wandelpaden. Er is geen budget meer voor. Het leek mij daarom een goed idee als de leerlingen van Vreekwijk dit stukje bos zouden adopteren. Voor hen een mooie werkervaring, voor ons een manier om de bezuinigingen op te vangen. Omdat Bijzonder Jeugdwerk enthousiast was over het voorstel, hebben we vlak voor de zomer een try out gedaan.”
Bos geeft rust
Op een zonnige maandagmiddag zien we een groepje van vijf tieners druk aan het onkruid wieden. “Goed bezig!” roept een moeder die met haar kroost in de speeltuin zit. Ze steekt haar duim op naar de jongens in de groene overalls. Na een uurtje schoffelen kunnen ze geen onkruid meer zien en is er even pauze bij de blokhut. Praktijkbegeleider Huub Jepkes schenkt koffie uit de thermoskan en speelt een partijtje voetbal met de jongens. Hij weet uit ervaring dat de boog niet te lang gespannen kan blijven. Daarna gaan ze het doolhof snoeien, een van de leukere klusjes. Jepkes legt ondertussen uit wat het verschil is tussen een beuk en een eik. Lucas (16) die later hovenier wil worden, luistert aandachtig. Wouter (16) steekt zijn prikker in een verdwaald papiertje. “Ik hou van de rust in het bos”. Hij verblijft sinds een jaar bij een behandelgroep van Bijzonder Jeugdwerk in Deurne. Vanwege zijn autisme kan hij niet goed tegen prikkels. Het bos lijkt voor hem de ideale omgeving.
Leerdoelen
Het Zandbos is een leerwerk-project waarbij het agrarisch zorgbedrijf en de school van Vreekwijk (vso de Korenaer) nauw samenwerken. De meeste jongeren wonen een tijdje bij Bijzonder Jeugdwerk om te leren omgaan met hun problemen en te werken aan hun toekomst. Of ze in aanmerking komen voor het Zandbos, hangt af van hun persoonlijke leerdoelen. Voor sommige jongeren sluit het aan bij hun
opleidingsroute, voor anderen is het een dagbesteding die past in hun behandelprogramma. Bijzonder Jeugdwerk is samen met school de Korenaer aan het bekijken of er in de toekomst ook een praktijkopleiding Groenvoorziening/Bosbouw aan gekoppeld kan worden. Dat de jongeren niet betaald worden voor de werkzaamheden, is volgens Huub Jepkes vanzelfsprekend. “Aan een salaris hangen verplichtingen vast, zoals vaste werktijden, een bepaalde productie kunnen leveren. Dat kunnen we niet beloven; we moeten rekening houden met wat de jongens aankunnen. Soms weet je ’s ochtends al: dit gaat vandaag niet lukken. Geen punt, dan gaan we morgen wel. De gemeente geeft ons gelukkig die vrijheid.”
Actief burgerschap
Hij vervolgt: “Het mooie van dit project is dat we onze doelen – een goede toekomst voor jongeren – kunnen koppelen aan de doelen van de gemeente. De jeugdzorg kost de samenleving best veel, dus waarom zouden jongeren daar niet iets voor terugdoen? Hij vertelt dat de jongeren op Vreekwijk wel vaker werkzaamheden doen voor derden: bomen kappen, snoeien, haardhout zagen, grafstenen opknappen enzovoort. Jan van Enckevort vult aan: “Deze jongeren willen – net als ieder ander – gewoon meedoen in de samenleving. Ze krijgen door dit soort projecten de kans om van hun negatieve imago af te komen en te laten zien wat ze kunnen.”
Adoptie door Vreekwijk
Als de try out beide partijen goed bevalt, wordt de adoptie van het Zandbos na de zomervakantie officieel gemaakt door wethouder Helm Verhees.
Meer info?
Mail naar Huub Jepkes van Bijzonder Jeugdwerk of naar Jan van Enckevort van de gemeente Deurne.