Hé gezellig, een maatje!

Werven en selecteren
BJ
wil jaarlijks minstens 5 tot 10 jongeren in contact brengen met een maatje. Humanitas werft en selecteert de vrijwilligers voor het project.
“Een maatje is iemand die dicht bij je staat, maar geen hulpverlener is”, zegt Esther Manders van Humanitas. “Iemand met wie je samen leuke dingen kunt ondernemen, die je gezelschap en vertrouwen biedt en die je ook kan steunen bij praktische zaken, zoals het goed omgaan met geld, een open dag van een school bezoeken, een nieuwe kamer inrichten, tips om gezond en goedkoop te koken en het vervolgens samen op te eten. Alles mag gevraagd worden en het maatje geeft wel aan of hij of zij daar iets in kan betekenen.”

yoncaenjoyceVriendschap
Yonca (17, links op de foto) en haar maatje Joyce (30, rechts op de foto) kennen elkaar nu ruim een jaar. Yonca woont al jaren niet meer thuis. Ze verhuisde van een pleeggezin naar een leefgroep en woont nu in een adolescentengroep van Bijzonder Jeugdwerk. Door al die verhuizingen kwam ze steeds verder van haar oude vrienden te wonen. Een maatje om mee af te spreken, dat leek haar wel wat. Het klikte zo goed met Joyce dat het contact is uitgegroeid tot een vriendschap. Ongeveer twee keer per maand spreken ze af. “We doen dan gezellige dingen, zoals samen eten, koken en kletsen”,
vertelt Yonca. “Joyce is altijd vrolijk en positief. Ook als ik een mindere dag heb, word ik gewoon blij van haar. Tussendoor kan ik haar altijd bellen of appen en even mijn verhaal kwijt.”

Vrijwilligerswerk
Joyce is maatje geworden naast haar freelancewerk als hair- & make-up-artist. Toen ze even wat minder opdrachten had, besloot ze zich in te schrijven voor het vrijwilligersproject. “Ik heb zelf ook niet zo’n fijne jeugd gehad, maar nu gaat het heel goed met mij. Dat is mijn motivatie om nu iets te willen betekenen voor jongeren. Ik vind het heel gezellig met Yonca. Het is fijn om te merken dat ik haar met kleine dingen echt kan helpen.” Joyce weet uit ervaring dat geluk niet vanzelfsprekend is en heeft veel waardering voor de manier waarop Yonca in het leven staat. “Ondanks de problemen met haar familie, heeft ze zichzelf toch de kans gegeven op een goed leven. In plaats van het ‘slechte pad’ op te gaan, is ze bewust met haar opleiding en woonsituatie bezig. Ze heeft heel goed in de gaten wat belangrijk is en dat je hard moet werken voor een goede toekomst.”

Organisch
Ellen Marres, coördinator Behandelstaf bij BJ, is enthousiast over de samenwerking met Humanitas. “Een maatje helpt jongeren op een laagdrempelige manier om stappen te zetten naar volwassenheid. Door samen dingen te ondernemen, zoals samen sporten of een bijbaantje zoeken, groeit hun zelfvertrouwen en durven ze makkelijker ergens op af te stappen.”
Overigens vindt niet iedere jongere het cool om een maatje nodig te hebben, merkt ze. “Daarom denken we erover om vrijwilligers van Humanitas te betrekken bij groepsactiviteiten, zodat van daaruit een maatjescontact kan ontstaan. Als ze elkaar eenmaal leren kennen wordt de drempel vanzelf lager en vinden jongeren het ontzettend leuk om een maatje te hebben.”

Meer weten?
Kijk dan op match.humanitaseindhoven.nl

Of mail naar Esther Manders (Humanitas, tel. 040 – 2065350) of Ellen Marres (BJ).