Jongeren BJ gaan de Stelvio op voor Kika

“Eindelijk mogen onze jongeren de mythische berg beklimmen!”  

Op 3 september is het eindelijk zover, dan wordt de Giro di Kika Classico gereden! Dave Peters, jeugdzorgwerker bij St. Jozef in Deurne (BJ), vertelt enthousiast over zijn 4 jonge helden: Jelmer, Giovanni, Aswin en Mitchell. Deze jongeren gaan de sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor het goede doel: Kika, in de strijd tegen kinderkanker. Ze gaan de hele zomer trainen om in topconditie te zijn voor de beklimming van de Stelvio, de mythische berg in Italië.

Knalgele outfit
De jongens rijden op gehuurde fietsen en in een knalgele outfit, gesponsord door Bijzonder Jeugdwerk. “We zouden vorig jaar al meedoen aan de Giro di Kika, maar het evenement is door corona 3 keer uitgesteld,” vertelt Dave. Een beetje moedeloos werd hij ervan. Gelukkig is het begeleidingsteam nu weer bijna compleet. De jongens worden begeleid door 3 enthousiaste buddy’s, de BJ-collega’s Eppo de Best, Jens Arts en Mick Kanters. Ook Nico Oudhoven zal van onschatbare waarde zijn. Hij gaat mee als verzorger en rijdt er met een busje achteraan. ”Stel dat de groep wordt overvallen door slecht weer of pech, dan is het een veilig gevoel dat Nico in de buurt is.” Zelf doet Dave mee aan de meerdaagse Kika-tour (5 etappes) en zit hij in de organisatie met Rien van den Heuvel en Marcel van de Vorst.

4e buddy gezocht
“Het team is bijna compleet, we zijn nu alleen nog op zoek naar een 4e buddy,” vertelt Dave. Het doel is dat elke jongere straks met z’n eigen buddy de Stelvio kan beklimmen. “Een beetje support kunnen de jongens goed gebruiken, want ze zullen nog genoeg moeilijke momenten tegenkomen. Het is geen gemakkelijke rit: in totaal 44 km, 1560 hoogtemeters, 37 haarspeldbochten en als je pech hebt een sneeuwbui onderweg. De jongens moeten niet alleen een goede conditie hebben, ook tussen de oren moet het goed zitten. Faalangst is funest. De buddy begeleidt ze voor en tijdens de etappe. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de jongens aan het begin niet te hard gaan, hun krachten goed doseren over de hele rit.” Wie interesse heeft om buddy te worden en deze zomer wat vaker wil wielrennen, kan contact opnemen met Dave (d.peters@bj.nl).

Fanatiek trainen
Wat motiveert de jongeren om hieraan mee te doen? “Soms heel persoonlijk, zoals een vader of moeder die is overleden aan kanker. Maar allemaal hebben ze gemeen dat ze sportief zijn aangelegd en van een uitdaging houden.” Dave vertelt over Aswin van de Margrietlaan die al een tijdje weg is bij BJ. Hij traint nu op eigen houtje en wordt op afstand begeleid door Eppo, zijn voormalige mentor. Ook Mitchell van de Woudlopers is fanatiek. “Ik verdenk hem ervan dat hij zijn verblijf bij BJ probeert te rekken tot de Giro is gereden,” grapt Dave. Zijn groepsgenoot Giovanni, ooit een BMX-crosser, is door Mitchell enthousiast geraakt en doet nu ook mee. “Ik kom hem vaak tegen als hij op de wielrenfiets naar zijn stage rijdt.” En tot slot voetballer Jelmer die bij St. Jozef woont en ook talent voor wielrennen blijkt te hebben. “Met Jelmer fiets ik regelmatig een ronde als mijn slaapdienst erop zit.” De jongens hebben mazzel dat Mick Kanters, oud-stagiair van Cultureel werk, de training op de woensdag blijft begeleiden. “Super dat Mick dit wil blijven doen. Het is sowieso belangrijk dat de jongens 3x per week iets aan sport doen om in conditie te blijven: fietsen of zwemmen, dat maakt niet uit.”

Sponsors nodig
Dave denkt dat de tocht zwaar zal worden, maar vertrouwt erop dat de jongens het kunnen. “Ze zijn allemaal lichtgewicht, dat is een enorm voordeel in de bergen. Als ze het kunnen opbrengen om te blijven trainen, moet het goedkomen. Wel maakt hij zich wat zorgen over de financiën: “De deelnemers mogen pas meedoen als het hen is gelukt om het minimale sponsorbedrag van 500 euro per persoon op te halen. Dat geld gaat rechtstreeks naar Kika. Voor een buddy is zo’n bedrag best makkelijk op te halen in het eigen netwerk, maar voor de jongens ligt dat een stuk lastiger. Dus ik hoop dat ze nog wat financiële support gaan krijgen. Dat zal ze enorm motiveren om deze topprestatie te volbrengen.”

Wil jij de jongens ook steunen?
Geef dan geen sponsorbedrag aan het hele team, maar support de jongeren individueel om hun  minimum van 500 euro te halen: https://www.girodikika.nl/bijzonder-jeugdwerk-4-kika#tab=campaigners

Giro di Kika BJ