Kind logeert in wijkbed, zodat gezin even op adem komt
Omstandigheden
“Er zijn allerlei omstandigheden waardoor een logeeradres in de wijk handig kan zijn”, vertelt behandelcoördinator Peter Verstappen van Bijzonder Jeugdwerk. “Soms lopen de spanningen in een gezin hoog op. Er zijn problemen thuis; kind en ouders hebben elke dag ruzie. Als je te dicht op elkaars lip zit, is de kans groot dat het een keer flink uit de hand loopt. Een tijdelijk logeeradres kan helpen om wat lucht te brengen in de situatie. Ouders en kind kunnen even op adem komen. Daardoor gaan ze vaak al anders naar elkaar kijken.”
Eerst in eigen netwerk zoeken
“Als het niet goed gaat in een gezin, kijk je eerst of het kind in de eigen, vertrouwde omgeving kan logeren. Bij een tante, oma of buren bijvoorbeeld. Dat lukt helaas niet altijd. Het is niet praktisch als een jongen in Helmond op school zit en zijn lievelingstante in Amsterdam woont. Dan mist hij teveel lessen. Ook zie je gezinnen die nauwelijks een netwerk hebben. Ik noem als voorbeeld een meisje van 15, van wie de moeder een paar weken moest worden opgenomen in een ggz-instelling. Het meisje was enig kind, had geen vader meer, en de familie lag met elkaar overhoop. Het kind kon nergens terecht. In zo’n situatie is het handig als je een logeeradres achter de hand hebt.”
Wijkbed achter de hand
Bijzonder Jeugdwerk heeft op dit moment circa 10 ‘flexibele’ wijkbedden beschikbaar in de omgeving van Helmond en Deurne. Afhankelijk van de vraag kunnen dat er meer worden. De logeerplekken zijn gereserveerd binnen de leefgroepen en zorgbedrijven van Bijzonder Jeugdwerk, waar 24-uurs begeleiding aanwezig is. Peter Verstappen: “We gaan op zoek naar een woonomgeving die bij het kind of jongere past en die niet te ver van huis af ligt. Want het is natuurlijk prettig als de dagelijkse bezigheden, zoals school en sport, gewoon door kunnen gaan.” Soms is het juist niét wenselijk dat een jongere in zijn eigen woonomgeving blijft. Bijvoorbeeld omdat de jongere teveel wordt beïnvloed door foute vrienden of omdat de jongere overlast bezorgt in de wijk. “Voor deze jongeren hebben we zogenoemde uitwijkbedden. Die logeeradressen liggen niet in hun eigen woonomgeving, maar bewust wat verder van huis.”
De draad weer oppakken
Het logeren in een wijkbed kan variëren van een paar dagen tot een paar weken. “Met een logeeradres achter de hand, willen we bereiken dat ouders en kinderen de draad weer op een positieve manier oppakken. Het gezin wordt in de tussentijd gestimuleerd om aan oplossingen te werken en de relaties in het gezin te herstellen.”
Meer weten?
Mail naar Peter Verstappen of bel 06 53 37 84 36.