Máxima: “Groot compliment voor deze jongeren!”

Maxima was zichtbaar onder de indruk van de kunstwerken die de jongeren hebben gemaakt. Ze nam de tijd om alles goed te bekijken en maakte ondertussen een praatje met de trotse, jonge kunstenaars.

Uitlaatklep
De jongeren die vanuit Bijzonder Jeugdwerk mochten meedoen, werden afgelopen najaar
geselecteerd. “We hebben vooral gekeken voor welke jongeren dit project een goede uitlaatklep zou kunnen zijn”, vertelt Anique Vermeulen, cultureel werker bij Bijzonder Jeugdwerk. Vanaf november 2013 zijn de jongeren hard aan de slag gegaan met hun kunstenaar. Allerlei kunstvormen zijn beoefend om de jongeren hun verhaal te laten vertellen. De variatie is dan ook groot: er zijn schilderijen en foto’s te zien, een animatiefilmpje, een linosnede en een maquette, maar ook indrukwekkende beelden van piepschuim, hout en staal.

maxima knipt lintRugzakje
Het rugzakje van de jongere deed er tijdens dit project niet toe. “De kunstenaar aan wie de jongere werd gekoppeld, kreeg daar bewust geen uitleg over”, vertelt Anique. “Het is prettig om ook eens aandacht te krijgen van iemand die jouw dossier niet kent en alleen maar afgaat op wat je vertelt.
“De jongeren die meededen, vonden het heerlijk om even niet bezig te hoeven zijn met hun problemen, maar alleen met het creëren van iets moois. In de ateliers van de kunstenaars werd in 8 bijeenkomsten toegewerkt naar zeer verrassende eindproducten. Er is ook een boekje samengesteld met interviews en foto’s van het creatieve proces. Dit boekje is te koop in het Noordbrabants museum.

Toegankelijk
Het project Kunstkameraden (Dossier 3.0) is een initiatief van Stichting De Cultuurkantine uit Breda. Deze Stichting maakt kunst en cultuur toegankelijk voor kinderen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. Het project kwam tot stand met financiële steun van de provincie Noord-Brabant en diverse fondsen. Het werd voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Begonnen in West-Brabant, namen nu 50 jongeren deel uit heel Brabant.

Meer weten?
Mail naar Anique Vermeulen: a.vermeulen@bj.nl

Bron foto: ANP

Lees wat de BJB-jongeren ervan vonden:
Soraya (17) en kunstenaar Esther van Waalwijk
Kim (17) en kunstenaar Griet Menschaert
Senna (11) en kunstenaar Jenn Hamers
Tren (15) en kunstenaar Maarten Donders
Tom (13) en kunstenaar Margriet Thissen
Jennifer (14) en kunstenaar Mo Swillens
Nikki (16) en kunstenaar Sandra van den Berg
Rik (15) en kunstenaar Stijn Bles