Nachtvoetbal voor jongeren in Helmond tijdens Ramadan

‘The place to be’ tijdens de Ramadan is sporthal De Braak in Helmond. Iedere dinsdag en donderdag komen hier 40 tot 50 moslim-jongeren samen voor een partijtje voetbal. De nachtelijke wedstrijdjes van 00.00 tot 02.00 uur worden begeleid door drie jongerenwerkers van Bijzonder Jeugdwerk en drie vrijwilligers, waarvan er één scheidsrechter is.

Ramadan
Tijdens de Ramadan – dit jaar van 27 mei tot 24 juni – mogen moslims tussen 03.30 en 22.00 uur niet eten en drinken. “In combinatie met zomerse temperaturen zijn de jongeren overdag vermoeid. Als ze dan na 22.00 uur eindelijk wat in hun maag hebben, lopen ze over van energie. Sommige jongeren gaan met hun ouders naar de moskee om te bidden, maar de echte straatjeugd gaat naar buiten. Omdat er rond middernacht weinig te doen is, hangen ze rond op straat. Niet dat ze iets kapot maken of vernielen, maar buurtbewoners storen zich vaak aan hun harde stemmen, muziek en rondrijdende auto’s.”

Populair onder jongeren
Het nachtvoetbal bevordert de rust op straat. Het sportspektakel is inmiddels een populair fenomeen onder de Helmondse jeugd. Jongeren van 16 jaar en ouder, uit alle wijken van Helmond, komen naar de sporthal. Behalve jongerenwerkers en vrijwilligers helpen bijna ieder jaar ook ouders mee, zij vervullen de rol van scheidsrechter of komen hun kinderen aanmoedigen. Weer anderen – jongeren en ook buurtbewoners – komen de teams aanmoedigen.
“Het is een gezellige nacht met een groot saamhorigheidsgevoel tussen jongeren, professionals en buurtbewoners”, zegt begeleider Rachid Meskal van Bijzonder Jeugdwerk. Ook de buurt participeert. Sport2000 uit Helmond sponsort de avonden door bidons en koeltasjes te leveren zodat de jongeren tijdens de voetbal kunnen drinken. De sporthal ligt op een rustige plek in Helmond. Na afloop worden de jongens richting huis begeleid, waar hun moeders wachten met de laatste maaltijd voor het slapengaan.

Effectief
Een aantal jaren geleden was het nog wel eens lawaaierig op straat. Dat is sinds het nachtvoetbal voorbij. Jongeren komen hier naar toe door mond op mond reclame. De eerste voetbalavond, dinsdag 30 mei, gingen een paar jongeren onder begeleiding van jongerenwerker Mohcine Hamri buiten een sigaret roken. Er reed een politie auto voorbij, die de parkeerplaats van de Braak op reed en pal voor de jongeren ging staan. “U weet dat wij hier nachtvoetbal hebben in het kader van de Ramadan?”, vraagt Mohcine aan de politieagent. “Jazeker,” antwoordt deze, “We komen even kijken, want we missen ze op straat.” De voetbalavonden worden door de politie gewaardeerd. “Ze staan er op dat we dit ieder jaar doen.” aldus Geoffrey Lemmens, jongerenopbouwwerker Bijzonder Jeugdwerk. De samenwerking is goed.

Overlast beperken
Het nachtvoetbal vindt alleen plaats op dinsdag en donderdag. De jongerenwerkers van Bijzonder Jeugdwerk hebben tijdens de Ramadan aangepaste werktijden. Ze beginnen later en werken door tot de straatjeugd naar bed gaat. Ze weten waar deze jongens uithangen en kennen hen bij naam. Als de jongeren teveel lawaai maken, leiden ze hen op een relaxte manier naar meer afgelegen plekken in de stad, waar ze niemand tot last zijn. Dit is een methode die het hele jaar door goed werkt.

Nachtvoetbal
Locatie: Sporthal de Braak, Wethouder Ebbenlaan 30, Helmond
Datum: Van 30 mei tot 22 juni elke dinsdag en donderdag
Tijd: 00:00-02:00 uur
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig