Nieuw in Venlo: 24-uurs woonbegeleiding voor jong-volwassenen
Jeugdzorg-verleden
De bewoners van de Hogeweg (inmiddels is deze locatie verhuisd naar de Dr Blumenkampstraat 9 in Venlo) zijn allemaal jong-volwassenen tussen de 17 en 27 jaar. “De meeste van hen hebben een jeugdzorg-verleden”, vertelt pedagogisch medewerker Franklin Stakenborg. “Ze vallen op hun 18e buiten de Jeugdwet, maar zijn dan nog lang niet klaar om op eigen benen te staan.” Uit onderzoek blijkt dat deze doelgroep een verhoogd risico heeft om af te glijden naar criminaliteit, werkloosheid, zwerfgedrag en alcohol- en drugsmisbruik. “Behalve gedragsproblemen spelen er vaak ook psychiatrische problemen. Ambulante begeleiding is dan meestal niet voldoende.”
Traject in 5 fasen
Op de Hogeweg wordt gewerkt met het 5 fasen model. In Helmond wordt dit concept al jaren met succes toegepast binnen de adolescentengroepen. De cliënten bewonen een eigen kamer aan de Hogeweg en delen een gezamenlijke huiskamer. Ze leren er vaardigheden die noodzakelijk zijn om je te kunnen redden in de maatschappij. Franklin Stakenborg: “We beginnen met intensieve coaching en begeleiding in fase 1, op basis van de hulpvraag van de cliënt. Als het goed gaat, wordt de intensiteit van de begeleiding afgebouwd in fase 2. In fase 3 gaat de cliënt op zichzelf wonen, maar nog wel met intensieve ambulante begeleiding. In fase 4 en 5 wordt deze ondersteuning langzaam afgebouwd.
Nog 6 plaatsen vrij
Op dit moment wonen er 12 cliënten op de Hogeweg, terwijl de groep in totaal 18 jonge mensen kan onderbrengen. “We zijn nog maar net begonnen en moeten nog naambekendheid opbouwen in Venlo en omstreken”, verklaart Franklin. De cliënten worden veelal doorverwezen via de gemeentelijke wijkteams of via justitie. “Ook hebben we meegemaakt dat iemand hier zelf aanbelde met de boodschap: ‘Ik heb hulp nodig’.” Veel bewoners gaan naar school of hebben een baantje, andere volgen een dagbesteding bij BJ/De Sluis aan de Hakkestraat in Venlo. Op de Hogeweg wordt ook therapie gegeven en onderzoek gedaan door JONGH4, het diagnostiek- en behandelcentrum van Bijzonder Jeugdwerk.
Voor cliënten met een verslaving wordt samengewerkt met de verslavingszorg van het Vincent van Gogh instituut.
Ervaringen van Jeroen
Jeroen (21) is één van de cliënten die sinds een paar maanden op de Hogeweg woont. Hiervoor verbleef hij jarenlang in jeugd-instellingen. Op de Hogeweg wordt hij nu gecoacht om een nieuw leven op te bouwen en zijn toekomstdromen waar te maken. Jeroen: “Ik hoop dat ik ooit een eigen huisje, een gezinnetje en een goede baan zal hebben. Op de Hogeweg heb ik al best veel geleerd. Je hebt hier vrijheid, maar je staat er niet alleen voor. De communicatie tussen leiding en jongeren is goed en er zijn duidelijke regels. Koken bijvoorbeeld, dat doe ik nu 3 keer per week voor mezelf. Ook leer ik dingen als kleding wassen, mezelf verzorgen en met geld omgaan. Mijn begeleider heeft me geholpen met solliciteren, waardoor ik nu een baan heb gevonden. Ik reageer ook op huurwoningen via internet. Dat valt niet mee, maar ik ga uit van het beste.”
Trots
Franklin vindt dat Jeroen heel trots mag zijn op zichzelf. “Toen hij hier kwam, had hij nog te weinig zelfvertrouwen om op zichzelf te wonen. Maar we zien hem iedere dag groeien, ook qua motivatie. Koken vindt hij inmiddels zo leuk dat hij af en toe voor de hele groep kookt. Op eigen kracht is hij nu aangenomen in een restaurant waar hij de kok mag assisteren. We proberen Jeroen te motiveren voor een horeca-opleiding, want we zijn ervan overtuigd dat hij het kan. Een terugval in alcohol-gebruik heeft hij niet meer gehad. We zien nu een jongen die stevig in zijn schoenen staat, en zich niet zomaar door tegenslag uit het veld laat slaan. De 24-uurs setting biedt hem de veiligheid om stappen te zetten die hij anders niet had durven zetten.”