Nieuwe kappersopleiding op Vreekwijk

Guillaume en Jean PierreGuillaume (15) en Jean Pierre (18) hadden de primeur: zij hebben zich vorige week als eerste ingeschreven. De twee heren kozen voor de kappersopleiding na overleg met hun ouders, de Korenaer en Bijzonder Jeugdwerk. Guillaume: “Je kunt hier op Vreekwijk niet zomaar een opleiding kiezen. Ik heb eerst een beroepentest en een gesprek gehad. Je moet laten zien dat je ervoor wil gaan.” Jean Pierre: “Ik vind het gewoon superleuk dat ik deze kans krijg. Ik heb op Vreekwijk net mijn diploma houtbewerking niveau 1 gehaald en nu mag ik aan de kappersopleiding beginnen. Dit is iets wat ik al heel lang wil.”

Guillaume en Jean Pierre

Docent Edwin van Thuijl feliciteert Jean Pierre met zijn diploma houtbewerking


Eerst onderzoek verricht
De kappersopleiding gaat direct na de zomervakantie van start. Bij deze keuze voor deze opleiding is de Korenaer niet over een nacht ijs gegaan. Twee docenten hebben een gedegen onderzoek verricht naar de dagbestedingsmogelijkheden voor de doelgroep van Vreekwijk, jongeren met ernstige gedrags- en leerproblemen. De kappersopleiding kwam daarbij als beste optie uit de bus.

Steeds meer meisjes
De opleiding is een welkome aanvulling op de 18 opleidingsrichtingen die al op Vreekwijk worden gegeven. Vreekwijk is ruim 60 jaar geleden begonnen als jongensinternaat met vooral ‘jongensopleidingen’ als Hout, Metaal en Groen. Door de komst van meisjes op het terrein, zo’n 8 jaar geleden, is het leer- en behandelaanbod stap voor stap uitgebreid met modules die ook bij meisjes in trek zijn, zoals de opleiding Detailhandel en het paardenproject van Bijzonder Jeugdwerk.

Docent Edwin van Thuijl
feliciteert Jean Pierre met zijn diploma
houtbewerking

Werken in je eigen tempo
Vso de Korenaer wilde al langer een kappersopleiding, maar het struikelblok was aanvankelijk de studieduur en het niveau. Locatiecoördinator José Houben vertelt: “Op Vreekwijk verblijven de meeste jongeren niet langer dan zes tot negen maanden. Wil je ze in die tijd klaarstomen voor een diploma, dan mag de opleiding niet té lang duren. Toen we hoorden dat er een kappersopleiding zou komen op BOL-niveau 1, waren we meteen enthousiast. Het leertraject duurt officieel een jaar, maar een leerling kan het ook sneller doorlopen. Omdat we hier op Vreekwijk veel individuele begeleiding geven, is dit voor een aantal leerlingen zeker haalbaar. Er zijn kleine klassen van maximaal 9 leerlingen. Iedereen werkt in zijn eigen tempo aan een portfolio.”

kappersopleidingProfessioneel kapperslokaal
Deze zomervakantie, als de leerlingen vrij zijn, wordt op school een professioneel kapperslokaal ingericht. Ook is een echte kappersdocent aangetrokken, die de vaktheorie en praktijklessen gaat geven. In het lokaal kunnen de leerlingen oefenen met vaardigheden als haarverzorging, omgaan met klanten en samenwerken. Ook krijgen ze algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap. De school heeft een nieuwe methode ingekocht voor uiterlijke verzorging: Basic Hairstylist. Er zijn ook plannen om een schoonheidssalon en kapperszaak te beginnen op Vreekwijk, waar de leerlingen stage kunnen lopen.

Toekomstperspectief
Op Vreekwijk werken Bijzonder Jeugdwerk (jeugdzorg) en de Korenaer (onderwijs) samen volgens het principe één kind, één plan. “Alles staat in het teken van het toekomstperspectief van de jongere”, vat José samen. “Het is geen gemakkelijke doelgroep waarmee we werken, maar we doen er alles aan om zoveel mogelijk leerlingen met een diploma of certificaat de school te laten verlaten. Ook al hebben ze nog zoveel problemen, in iedere jongere ontdekken we wel een talent of passie.”

Geslaagden
Afgelopen maanden zijn er
92 leerlingen geslaagd op Vreekwijk. Zij ontvingen een diploma in de richtingen: IVIO, Horeca, Groen, Hout, Metaal, VMBO-t, VCA en lassen. Naar verwachting zal in 2014 de eerste lichting assistent-kappers een diploma in ontvangst nemen. Met dit diploma op zak kunnen zij doorstromen naar de niveau 2-opleiding tot Junior kapper. Laat de kappers maar komen!

Meer informatie?
Mail naar José Houben.