Opening regiocentrum Venlo, Bijzonder Jeugdwerk brengt specialistische zorg dichtbij

VENLO– Op donderdag 7 juni opende Bijzonder Jeugdwerk officieel het nieuwe regiocentrum aan de Dokter Blumenkampstraat in Venlo, in het bijzijn van wethouder Schatorjé en buurtbewoners. In dit regiocentrum zijn 21 plekken voor beschermd wonen en vanuit hier verleent Bijzonder Jeugdwerk jeugdhulp in de regio. Ook voor diagnostiek kan men in het regiocentrum terecht. Met deze nieuwe locatie brengt Bijzonder Jeugdwerk ook voor Venlo en omstreken jeugdhulp makkelijk bereikbaar.

Het voormalige kantongerecht aan de Dokter Blumenkampstraat in Venlo is afgelopen jaar verbouwd tot regiocentrum van Bijzonder Jeugdwerk. Wat gebeurt daar en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Laagdrempelig en dichtbij
Regiomanager Peter van der Weerden:  “Vroeger waren onze zorgvormen vooral centraal georganiseerd, nu gaan we in elke regio waar we werken een compleet specialistisch aanbod verzorgen. Laagdrempelig en dichtbij de cliënt. Daarom willen we in de regio goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Het is ook prettiger voor jongeren en gezinnen om niet zo ver te hoeven reizen.”

Poli en woonfuncties
Het verbouwde regiocentrum bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond is een poli gevestigd waar diagnostiek en ambulante zorg worden geboden aan jeugd en 18-plussers. De eerste verdieping van het pand heeft een woonfunctie.  Er zijn 21 kamers ingericht waar jongeren tijdelijk kunnen wonen. Daarvan zijn 16 kamers bestemd voor kwetsbare 18-plussers die moeite hebben met zelfstandig  worden. Begeleiders zijn 24/7 aanwezig en coachen hen naar zelfredzaamheid. Samen runnen de jongeren een huishouden, met een gemeenschappelijk woonkamer, keuken en sanitair.

Beschermd Wonen en deeltijd verblijf

Volgens Peter verblijven de 18-plussers gemiddeld een jaar in de Beschermd Wonen-groep. Daarna verhuizen ze naar een zelfstandig appartementje in de wijk, met begeleiding op afstand. “We hebben afgesproken met de gemeente dat de begeleiding altijd binnen een half uur paraat is. Ook kan een jongere altijd terugkomen in de groep, als het zelfstandig even niet gaat.” Volgens Peter zijn de overige 5 kamers bestemd voor jongeren onder de 18 jaar. “Als de situatie in een gezin dreigt te escaleren, kan het prettig zijn om een deeltijdverblijf achter de hand te hebben. Er ontstaat dan even rust en ondertussen worden de ouders geholpen om de opvoeding weer aan te kunnen.”

Ambities
Peter is enthousiast over de mogelijkheden van het pand. “Ik hoop dat we in de toekomst nog meer kunnen realiseren vanuit dit regiocentrum, uiteraard in overleg met de gemeente. Ik denk bijvoorbeeld aan talentontwikkeling voor jongeren of een tienermoeder-opvang.” Ook investeert het nieuwe regiocentrum in contacten met de buurt. “De oude rechtszaal is omgebouwd tot ontmoetingsruimte, daar mag de buurt ook gebruik van maken. De reacties zijn overwegend positief. Een van onze ‘buren’ is een verzorgingshuis. Dat zou in de toekomst wel eens een stagebedrijf kunnen worden voor bepaalde jongeren. Die contacten houden wij graag warm. Scholing en werk is voor onze doelgroep toch de beste opstap naar de toekomst.”

Over Bijzonder Jeugdwerk
Bijzonder Jeugdwerk (BJ) is specialist bij complexe ontwikkel- en gedragsproblemen. Ze helpen jongeren (tot 27 jaar) om weer een duurzaam perspectief te krijgen in het leven. Dat doen ze, wanneer mogelijk, samen met hun omgeving. De hulp is gericht op alle leefgebieden: wonen, leren, werken, gezondheid en vrije tijd en sociale contacten. Bijzonder Jeugdwerk wil bereiken dat jongeren en jongvolwassenen zich positief ontwikkelen en weer gewoon kunnen meedoen in de samenleving.

DSC07714
DSC07651
DSC07608
DSC07361
DSC07886