Petra (26) en Kevin (25) “Schulden, dakloos en een baby op komst”
Toen ging het mis
Petra en Kevin hebben een licht verstandelijke beperking en moeten rondkomen van een Wajong-uitkering. Als ze elkaar leren kennen, een jaar voor hun trouwdag, woont Kevin nog thuis. Petra heeft geen contact meer met haar familie. De laatste jaren verblijft ze ‘overal en nergens’, met alleen een postadres. Het pas getrouwde stel besluit bij Kevins moeder in te trekken. Maar binnen de kortste keren gaat het mis. “Het was verschrikkelijk”, zegt Petra. “Mijn schoonmoeder bleek voor duizenden euro’s schulden te hebben gemaakt en alles stond op Kevins naam. Er was een betalingsachterstand van gas en licht, van de zorgverzekering, noem maar op. We wisten niet waarom. En niemand kon ons helpen.”
Schulden aflossen en zuinig leven
Kevins neemt haar mee naar het JIP, want daar is hij al ‘ns goed geholpen. Petra heeft er weinig vertrouwen in. “Ik had al zoveel vervelende dingen meegemaakt met instanties, waarom zou het nu wel lukken?” Maar Kevin stelt haar gerust: ‘Het zijn geen verkeerde mensen daar’. Ze worden ontvangen door Geert Smetsers, ‘een toffe kerel’ volgens Kevin. Geert helpt het jonge stel om de problemen één voor één aan te pakken. Het vinden van een woning staat bovenaan de lijst, naast het aflossen van de schulden. Petra: “Ik ben heel blij dat we zijn gegaan. Geert neemt ons serieus en bespreekt alles heel duidelijk met ons. Ook vraagt hij altijd netjes toestemming om in onze bankzaken te mogen kijken. Dankzij hem zijn veel problemen opgelost en hebben we het overzicht terug.” Nu, een half jaar later, is al meer dan de helft van de schulden afbetaald. “Geert heeft ons geholpen om betalingsregelingen te treffen en ons geleerd hoe we zuiniger met geld kunnen omgaan.” Petra vertelt dat ze nu één keer per maand boodschappen doet, zodat ze niet in de verleiding komt om luxe dingen te kopen. En Kevin kreeg de tip om niet teveel geld uit te geven aan zijn hobby: auto’s. “We moeten rondkomen van 300 euro per maand, da’s best moeilijk, maar tot nu toe is het gelukt.”
Op zoek naar een woning
Op woongebied hebben ze in eerste instantie minder geluk. Bij Kevins moeder zijn ze niet meer welkom, daarom trekken ze in bij de moeder van een vriendin. Ook dat loopt mis. “Die mensen hadden zelf veel problemen”, vertelt Petra. Ondertussen is Petra zwanger geraakt. Een eigen huis wordt nu echt urgent. Geert weet via contacten met WMO een woning te regelen voor het stel. Inmiddels zijn ze daar ingetrokken, net vier maanden voor de bevalling. Petra: “We zijn zo blij, we wonen hier lekker, het is een echte eengezinswoning.”
Geert heeft ORO ingeschakeld om de langdurige begeleiding op te pakken. “ORO gaat Kevin leren om het huishouden te doen en te koken, zodat hij me kan helpen als de baby er is.” Het regelen van de baby-uitzet is ook nog een uitdaging. “Het JIP heeft ons al op weg geholpen. We hebben veel tweedehands spullen van hen gekregen: een box, een kinderwagen, een kinderstoeltje en knuffels. Dat hadden we zelf nooit kunnen betalen.”
Eindelijk rust
De wekelijkse gesprekken bij het JIP zijn inmiddels afgebouwd naar 1 tot 2 keer per maand. “Maar we kunnen Geert altijd bereiken als we hem nodig hebben, ook tussen de afspraken door”, zegt Petra. Het stel is erg opgelucht. Kevin: “Eindelijk hebben we rust. Onze administratie is op orde, de schulden zijn al voor de helft afgelost en we hebben een eigen woning. Dat was ons nooit gelukt zonder het JIP. Ik denk dat we anders zeker onder de brug hadden geslapen of waren gevlucht naar het buitenland.”
Werk vinden
Het jonge koppel wil het liefst alles zelf doen in de toekomst. Ook hopen ze werk te vinden. Kevin gaat nu eerst verder met zijn opleiding tot automonteur. Petra wil na de bevalling gaan werken, hoewel ze nog geen diploma’s heeft. Maar eerst gaat ze aan de slag met zichzelf. “Geert heeft me aangeraden om naar de ggz te gaan om mijn verleden te verwerken. Ik heb veel moeite met contacten maken en mensen vertrouwen. Die dingen wil ik leren, ook omdat we straks een baby en een gezin hebben.”
Lees ook:
Interview met JIP-begeleider Geert Smetsers