Resultaten JIP Helmond 2020 ‘JIP ziet toename problemen bij kwetsbare jongeren’
Corona is een extra uitdaging voor jongeren die toch al in een benarde positie zitten, zo merkt het Jongeren Inloop Punt (JIP) in Helmond. Uit het JIP-jaarverslag van 2020 blijkt dat de problemen van kwetsbare jongeren (17-27 jaar) alleen maar zijn toegenomen. Er kwamen opvallend veel hulpvragen rond werk, inkomen en huisvesting. Ook psychische klachten werden vaker gemeld.
Tijdens de eerste lockdown namen de aanmeldingen bij het JIP rap toe. “Veel cliënten verloren hun baan en inkomen”, vertelt JIP-medewerker Anke van Weert. “In sommige gezinnen liepen de spanningen zo hoog op, dat er meer jongeren op straat kwamen te staan. We zagen ook een toename van eenzaamheid, psychische klachten, verslaving en suïcidaliteit. In hoeverre dat 100% met corona te maken heeft, weten we niet. De maatschappij is sowieso ingewikkelder en prestatiegerichter dan vroeger, meer jonge mensen kampen met stress en burn out.”
Begeleidingstijd omhoog
De begeleidingstrajecten van het JIP duurden in 2020 langer dan normaal. “Bij zeker een kwart van de cliënten hadden we meer dan 6 maanden nodig. Iemand even snel uit de problemen helpen, was er in coronatijd niet bij. Instanties waren minder goed bereikbaar, afspraken werden uitgesteld door ziekte, wachttijden liepen op. Ook het tekort aan woonruimte blijft schrijnend. Je wil snel van alles met een jongere gaan regelen, maar je bent toch afhankelijk van anderen.”
Zelfredzaamheid
Ondanks de beperkingen, waren de resultaten van het JIP goed. In 2020 zijn 179 jongeren geholpen met zaken als een postadres of uitkering regelen, werk vinden, financiën ordenen, woonruimte zoeken en niet te vergeten: mentale steun. De begeleidingstijd was langer dan normaal, maar dat had volgens Anke van Weert ook een voordeel. “We hadden nu meer tijd om een vertrouwensrelatie op te bouwen en jongeren nieuwe vaardigheden aan te leren. We konden meer kwaliteit bieden en dat zie je ook terug in de cijfers. Na afloop kon 44% van de jongeren op eigen kracht verder. De zelfredzaamheid steeg met 10% opzichte van 2019. Minder jongeren hadden na afloop nog vervolghulp nodig. Daar mogen wij én de jongeren trots op zijn.”
Tevreden cliënten
Voor veel jongeren was het fijn dat het JIP-gebouw het grootste deel van het jaar gewoon open was, coronaproof ingericht met plexiglas. “Er gaat natuurlijk niets boven face to face contact”, zegt Anke van Weert. “Aanvullend bieden we onze cliënten tegenwoordig ook online hulp, bijvoorbeeld als ze door klachten of om andere redenen niet kunnen komen. Corona heeft opgeleverd dat het JIP nu veel beter digitaal onderlegd is.” De meeste jongeren waren zeer tevreden over de hulp: 95% waardeerde het JIP met een 9 of 10, zo blijkt uit een enquête. Jongeren schreven hartverwarmende reacties, zoals deze jonge vrouw (21): “Voor het eerst voelde ik me gehoord. Mijn problemen werden serieus genomen en mijn begeleidster ging meteen met me aan de slag op zoek naar oplossingen. Ik heb bij het JIP geleerd om eigen keuzes te maken en meer voor mezelf te kiezen. Het heeft mijn leven veranderd.”
Steun van derden
Het JIP is blij met de materiële en financiële steun die het kreeg om armoede onder cliënten te bestrijden. Voor 11 cliënten heeft het JIP een fonds aangeschreven. Acht keer ging het om financiële steun voor het inrichten van een nieuwe woning. Voor de overige cliënten is steun aangevraagd voor het aflossen van schulden, een opleiding Nederlandse taal en de aanschaf van een nieuwe laptop. Alle aanvragen zijn inmiddels toegekend. Materiële steun werd geboden door ‘Mijn Kleine’ aan de Molenstraat, een gratis winkel voor tienerouders en minima. Bezoekers kunnen daar gratis spullen ophalen, zoals huisraad, speelgoed en babyuitzet. Hier hebben 346 mensen gebruikt van gemaakt.
Bekijk hier de factsheet van JIP: JIP rapport 2020