Resultaten JOW 2020 ‘Meer in contact met jongeren tijdens coronajaar’

Resultaten Jongerenopbouwwerk Helmond in 2020:
Meer in contact met jongeren tijdens coronajaar 2020

Het Jongerenopbouwwerk (JOW) in Helmond had door corona een superdruk jaar. Ondanks de lockdowns wisten de 6 jongerenwerkers 20% meer jongeren te bereiken. Niet alleen omdat er meer jeugd op straat was, maar ook omdat de gemeente extra faciliteiten beschikbaar stelde om activiteiten te organiseren. “Daar waren we superblij mee,” zegt JOW’er Rachid Meskal. “Er viel het hele jaar weinig te beleven en zo konden we jongeren toch iets bieden.” De jongerenwerkers spraken 2682 jongeren, op hangplekken, tijdens activiteiten en online. Jongeren gaven het JOW een 8,8 als rapportcijfer.

De coronapandemie had veel impact op jongeren én op het JOW. Er moest volop geïmproviseerd worden. “Veel  populaire activiteiten die we normaal organiseren, werden in de eerste lockdown gecanceld, zoals het Nachtvoetbal tijdens de Ramadan. “Al snel zijn we toen online activiteiten gaan bedenken, samen met onze partner LEVgroep. “Het was erg leerzaam om uit te vinden wat wel en niet werkte online. Onze online challenges en het online gamen waren bijvoorbeeld erg populair, het online spreekuur weer helemaal niet. Je merkt dat jongeren ons toch liever op straat aanspreken als ze ergens mee zitten. Goed bekeken zijn de voorlichtingsfilmpjes die we maakten over de coronamaatregelen en over het vuurwerkverbod.”

Chillen op straat
Het JOW zag in de loop van het jaar dat de verveling en onvrede onder jongeren toenam. “Veel jongeren konden niet op vakantie, festivals gingen niet door. Ze gingen massaal naar buiten, chillen, kat-en-muis spelen met de handhavers. Het was een warme zomer, iedereen hing tot laat op straat. Dat zie je ook terug in de cijfers, het aantal meldingen van jeugdoverlast was afgelopen jaar ruim 2 keer zo hoog. Er waren ook rellen, vooral in de zomer en in december. Dat zag je trouwens overal in Nederlandse steden, Helmond was geen uitzondering. Er is goed doorgepakt vanuit het veiligheidsoverleg van de gemeente. Op straat gingen we met jongeren in gesprek om ze bewust te maken van de overlast en te wijzen op alternatieven.”

Get2Gether
Het hele jaar werd intensief samengewerkt met de gemeente en andere lokale partners. “Echt iedereen zette de schouders eronder. Wekelijks hadden we overleg: hoe gaat het op straat, is het nog veilig, wat kunnen we doen voor de jeugd? Er waren natuurlijk veel beperkingen door corona, maar we hebben vooral gekeken naar wat wél mogelijk was. Wat kun je nog wél coronaproof organiseren in de buitenlucht? Hoe blijf je met jongeren in verbinding? Hoogtepunt was het Get2Gether evenement, met een groot voetbaltoernooi, springkussens en een gezellige barbecue. Dat deden we in samenwerking met Mansouri Gym en voetbalvereniging HVV. Het evenement was een groot succes, er kwamen meer dan 100 jongeren op af.”

Sport en gezonde leefstijl
Het JOW mocht van de gemeente ook gratis gebruik maken van een aantal sportzalen tussen de lockdowns door. In de sporthallen Paulus Potterlaan en De Braak werd volop gezaalvoetbald en gebasketbald door jongeren, zowel doordeweeks als in het weekend. “De animo was groot, we bereikten ook veel jongeren uit de ‘harde kern’. Behalve met ze sporten, hebben we jongeren ook geholpen om een bijbaantje te vinden of ondersteund bij problemen rond school, geldzaken, gezondheid of inkomen. Veel jongeren hebben we enthousiast kunnen maken om te gaan fitnessen bij sportschool Unity 8 en bewuster met hun gezondheid bezig te zijn. Met Mansouri Gym en de politie organiseerden we een thema-avond over weerbaarheid en pesten, die goed werd bezocht.”

Activiteiten in 2021
Dit jaar wil het JOW de meest succesvolle activiteiten herhalen, zoals het Get2Gether evenement in de zomer.  Ook is het JOW bezig met voorlichtingscampagnes over blowen en lachgas. In september wordt een manifestatie ‘Sterk tegen pesten’ georganiseerd. Verder gaat het JOW voorlichting geven aan jongeren over de bescherming van hun online privacy. Met een aantal Helmondse scholen zijn afspraken gemaakt om leerlingen te ondersteunen die dreigen uit te vallen. Daarnaast is een samenwerking gestart met een groot uitzendbureau om Helmondse jongeren aan werk te helpen. De jongerenwerkers zijn ook nauw betrokken bij Helmond Jeugdvriendelijke Stad en de pilot met de mobiele hangplekken in Brandevoort. “Ook 2021 wordt weer een dynamisch jaar.”

Bekijk hier de factsheet van JOW: JOW rapportage 2020