Tienermoeders & -vaders Helmond

Jaarlijks stappen zo’n 30 tot 35 tienermoeders/-vaders tussen de 17 en 27 jaar binnen bij het Jongeren Inloop Punt (JIP) in Helmond. Vaak zonder inkomen of vaste verblijfplaats. Het JIP helpt ze om hun leven op orde te krijgen voor als de baby komt. Vaak is hun situatie schrijnend. De tienermoeders/-vaders hebben vaak al een jeugdzorg-verleden, maar door hun leeftijd vallen ze daar nu buiten. En dat levert problemen op, want eigenlijk hebben ze nog begeleiding nodig om op eigen benen te staan. Als ze dan ook nog zwanger raken en een kind moeten gaan opvoeden, wordt het helemaal ingewikkeld.

JIP Helmond voor tienermoeders & tienervaders Helmond

tienermoeders- project - helmondHet JIP fungeert als vangnet voor tienermoeders & tienervaders en helpt ze stap voor stap op weg. Veel van deze jongeren weten de weg naar het JIP te vinden. Sommige tienerouders mogen bijvoorbeeld van hun ouders niet meer thuis komen, hebben een  verbroken relatie of zijn op de vlucht voor hun ex. Ze zwerven soms van de ene naar de andere plek, hebben geen inkomen of werk, weinig vrienden en kampen met schulden. Regelmatig ontmoeten we tienermoeders die cognitief beperkt zijn of een psychiatrische achtergrond hebben. Als ze al een relatie hebben, is er vaak sprake van huiselijk geweld.
De hulp is meestal heel basaal is: zorgen voor een dak boven het hoofd, inkomsten regelen, vaak, op dat moment, in de vorm van een uitkering, schulden inventariseren en zorgen dat een start kan worden gemaakt met aflossen.

Baby spullen voor tienermoeders &-vaders Helmond door project ‘Mijn Kleine’

Een onderdeel van die basale hulp is een baby uitzet. Het JIP verzamelt al jaren babyspullen in de breedste zin van het woord: kleding, spullen voor verzorging, babykamer, kinderwagens, Maxi-Cosi et cetera.  De tienermoeder/- vader kan deze spullen gratis krijgen, indien voorradig.

Sinds juni 2016 is het JIP gestart met een Tienermoederproject ‘Mijn Kleine’. Dit project wordt uitgevoerd door een vrijwilliger die zelf tienermoeder is geweest. Zij maakt pakketjes met allerlei benodigdheden voor de baby. Aanstaande tienermoeders melden zichzelf of worden doorverwezen door diverse instanties zoals de Zorgboog, het consultatiebureau, Jeugd en Gezinswerkers, Opvoedondersteuners, Stichting Maatschappelijke Opvang, Super Sociaal en nog meer.

Meer informatie? Neem contact op met Anita van de Loo, a.van.de.loo@bj.nl

 

Anita en Shuralisa