Tienermoeders omgeving Helmond

Kwetsbare meiden
Het JIP fungeert als vangnet voor tienermoeders en helpt ze stap voor stap op weg. “We hebben al jaren een goede naamsbekendheid in Helmond, dus jongeren in nood weten ons inmiddels wel te vinden”, vertelt Anita. “Van de 157 jongeren die in 2015 bij ons aanklopten, telden we 30 tienermoeders/-vaders, zwanger of al met een baby op de arm. Deze meiden mogen bijvoorbeeld van hun ouders niet meer thuis komen, hebben een
verbroken relatie of zijn op de vlucht voor hun ex. Ze zwerven soms van de ene naar de andere plek, hebben geen inkomen of werk, weinig vrienden en kampen met schulden. Regelmatig ontmoeten we tienermoeders die cognitief beperkt zijn of een psychiatrische achtergrond hebben. Als ze al een relatie hebben, is er vaak sprake van huiselijk geweld.”

Basale hulp
Ze vertelt dat de hulp meestal heel basaal is: zorgen voor een dak boven het hoofd, inkomsten regelen, vaak, op dat moment, in de vorm van een uitkering, schulden inventariseren en zorgen dat een start kan worden gemaakt met aflossen. Ook helpt het JIP zo nodig met een aanmelding bij de GGZ. Een onderdeel van die basale hulp is de baby-uitzet. “We zamelen van alles in, zodat de eerste spulletjes aanwezig zijn als er een vaste woonplek is. Daar zijn we in de loop der jaren heel creatief in geworden. Ik vraag iedereen die ik ken – collega’s, vrienden – of ze hun babyspullen alsjeblieft niet willen weggooien. Op de Molenstraat in Helmond hebben we al een behoorlijke ruimte met spulletjes – kleertjes, speelgoed, pannen, serviesgoed – die we kunnen weggeven. Deze meiden maak je al zo blij met een rompertje. Als je niets hebt, ben je gelukkig met alles wat je kunt krijgen.”

Meedenken
Anita vraagt cliënten ook om zelf mee te denken over creatieve oplossingen. “Samen bezoeken we bijvoorbeeld de Kledingbank en de Let’s Ruilwinkel in Helmond. Oud-cliënten vragen we om gebruikte babyspullen terug te brengen als ze die niet meer nodig hebben. Wasmachines, commodes en kinderwagens proberen we voor een prikkie, maar het liefst gratis, op Marktplaats te vinden. Het enige wat je niet tweedehands kunt krijgen zijn de verbruiksartikelen zoals luiers, speentjes en blikken voeding.”


anitakledingWe zijn momenteel op zoek naar:
– jongenskleding maat 50-104 (UPDATE 28-10: We zijn inmiddels voorzien!)
– zwangerschapskleding
– speelgoed baby’s/peutertjes
– babymeubels: kinderstoel, kinderwagen, buggy, bedje, box, badje, speelkleden, autostoeltjes, fietsstoeltjes
– verzorging: dekentjes, verschoonkussen, nette hydrofiele luiers en washandjes, draagdoeken, kruiken
nieuwe babybenodigdheden: luiers, speentjes, voeding

We vinden het fijn als de kleding en spulletjes netjes, schoon en heel zijn.

Wil je iets doneren? Neem contact op met Anita van de Loo: a.van.de.loo@bj.nl

JIP Helmond
Molenstraat
138
5701 KK Helmond

0492 – 521 217