Voel de warmte als ’t klikt

Met deze avond werd niet alleen de verbouwing van de school gevierd, maar ook de start van het dagprogramma dat de Korenaer en Bijzonder Jeugdwerk samen hebben ontwikkeld voor de jongeren van Vreekwijk. Een mooie gelegenheid om de buitenwereld te laten zien hoe Bijzonder Jeugdwerk en de Korenaer kansen creëren voor kwetsbare jongeren. Tussen de gangen van het diner – bereid en geserveerd door de jongeren zelf – waren er lezingen van twee inhoudsdeskundigen: Wiel Janssen en Wim Nederlof.

Filmpje
restaurantWiel Janssen legde de aanwezigen haarfijn uit welke jongeren op Vreekwijk verblijven en dat de maatschappij moet accepteren dat sommige jongeren gedurende hun hele leven een zekere mate van bescherming of begeleiding nodig hebben. Wonen in een internaat is uiteraard ‘duurder’ dan ambulante hulp, maar voor een aantal kinderen zal het altijd nodig zijn dat we kunnen terugvallen op residentiële zorg, als het thuis niet gaat. Wim Nederlof ging in op het belang van samenwerking tussen jeugdzorg en onderwijs. Hij vertelde hoe op Vreekwijk de laatste jaren stap voor stap is gewerkt aan 1 kind, 1 plan, vanuit een gezamenlijk ontwikkelde visie. Hoe het dagprogramma van een jongere er in de praktijk uitziet, werd getoond met een filmpje waarin één van de jongeren een geweldige hoofdrol speelde.

Dagmenu
placematDoor de grote opkomst was het behoorlijk zweten voor de leerlingen en medewerkers van de afdeling Consumptief. Aan kleurrijk gedekte tafels werd een smakelijk dagmenu geserveerd, dat de jongeren zelf hadden klaargemaakt: tomatensoep met stokbrood, nasi speciaal met saté en een lekker toetje. De jongeren deden ontzettend hun best, al moest een enkeling na afloop wel even ‘stoom afblazen’. Toen het donker was, kregen de gasten nog een rondleiding langs het AZB, de metaalafdeling, het Open Leer Centrum en Cultureel Werk. Daar kwamen mooie gesprekken op gang tussen bezoekers, medewerkers en de jongeren. De avond werd afgesloten in de soos, waar de gasten hun complimenten voor de jongeren op een appeltje schreven en in de boom hingen.

Teamwork
boomBijzonder Jeugdwerk en de Korenaer kunnen terugkijken op een geslaagde avond. In alles kwam naar voren dat de klik tussen jeugdzorg & onderwijs onontbeerlijk is om jongeren het beste te bieden. De bezoekers gingen naar huis met een heat pad, die je met één klik kunt verwarmen. Onder het motto: jeugdzorg & onderwijs, voel de warmte als het klikt.

Meer weten:
Interview dagprogramma