We Are Neighbours al 3 keer een succes!

We are Neighbours al meerdere keren succesvol om buurtbewoners met elkaar te verbinden.

Naast het contact met de jongeren op straat, heeft het JOW ook veel contact met bewoners en probeert het JOW de kloof tussen de jongerenwereld en de volwassenewereld kleiner te maken. Dit gebeurt tijdens huisbezoeken bij de bewoners of met de jongeren op straat. Ook het verbindingsproject `We Are Neighbours` draagt er aan bij dat deze kloof kleiner wordt en vooroordelen t.o.v. elkaar worden verminderd. Het project We Are Neighbours is inmiddels al 3 keer succesvol tot uitvoering gebracht. Dit heb ik telkens samen gedaan met mijn collega Marlies van den Reek (onderaan, rechts op de foto).

Verbinding bewoners Planetenwijk Helmond

De laatste keer is het project uitgevoerd in de Planetenwijk in Helmond Noord. Woonpartners heeft ons gevraagd het project samen met hen op te zetten en uit te voeren. Volgens Woonpartners kon de verbinding tussen de bewoners in de Planetenwijk beter.

In de zomer zijn wij gestart met de werving van de bewoners. We hadden 25 bewoners enthousiast gekregen om deel te nemen aan het project. Twee weken voor de start van het project, hebben we met alle deelnemers contact opgenomen, om ze te herinneren aan de kick-off. Jammer genoeg bleven er maar 8 deelnemers over.

Bewoners Planetenwijk geven zelf invulling aan het gezamenlijke project.

Bijzonder Jeugdwerk en Woonpartners besloten daarom, om tijdens de kick-off de deelnemers te vertellen het project af te blazen, wegens te weinig deelnemers. Gelukkig waren de overgebleven deelnemers het daar niet mee eens! Ze hadden er op gerekend om met de bewoners leuke dingen te doen. Ze kwamen zelf met ideeën, om het project in een andere vorm te gieten zodat het toch door kon gaan. `Ik kan wel een workshop pompoenplakken geven`,stelde Diny voor. `En de afsluiting met eten kan gezellig bij ons thuis! Als iedereen dan een gerecht maakt komt het goed, ` vertelden Roy en Dianne. Zo gezegd zo gedaan. De tweede workshop was pompoenplakken. Een creatieve workshop waar tussendoor gezellig gebuurt werd. De derde activiteit was bowlen in Fitland. De laatste workshop was een introductieles yoga, gegeven door bewoonster Marjan. Voor de meeste deelnemers was dit een nieuwe ervaring. Begin dit jaar hebben we gezamenlijk het project afgesloten. In tweetallen zijn de bewoners aan de slag gegaan en hebben ze een gerecht voorbereid. De avond had een Aziatisch tintje: Van Chinese tomatensoep tot zelfgemaakte bami en hete kip! In maart komen we voor de laatste keer met z’n allen bij elkaar, om samen te kijken hoe de bewoners dit zelf kunnen voortzetten. Fotograaf Huub Peters heeft vrijwillig het project vast gelegd, met mooie foto’s die de verbinding tussen de bewoners weergeven.

Volgende keer: verbinden van bewoners in de Bloemenwijk, Oud-Oost in Helmond.

Momenteel zijn Marlies en Anke in samenwerking met de Levgroep druk bezig met de voorbereidingen van `We Are Neighbours 4.0`. Dit wordt wederom een verbindingsproject tussen bewoners in de Bloemenwijk in Oud-Oost, waarin het thema gezondheid en bewegen in de breedste zin van het woord centraal zal staan. Dus woon je in de Bloemenwijk en lijkt het je leuk je om andere bewoners in de wijk beter te leren kennen, neem gerust contact met ons op en doe gezellig mee! Mail naar a.van.weert@bj.nl

Anke van Weert (links op de foto) en Marlies van den Reek (rechts op de foto) zijn Jongerenopbouwwerker (JOW) bij Bijzonder Jeugdwerk in de wijken Helmond Noord, Rijpelberg, Oud-Oost en de Suytkade/Annawijk. Het JOW zet zich in voor jongeren die hun vrije tijd door brengen op straat en heeft als doel de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.