PEL-traject: een nieuwe start maken op het Franse platteland

Ervarend leren in Frankrijk kan een prima alternatief zijn voor jongeren met ernstige gedragsproblemen. Met name jongeren die moeilijk kunnen loskomen van foute vrienden en verkeerde invloeden. In de eigen omgeving is dat niet zomaar te veranderen. In Frankrijk kunnen zij letterlijk afstand nemen van die negatieve invloeden en een nieuwe start maken. Het project Ervaringsleren (PEL) biedt deze ultieme kans aan jongeren van 16 tot 23 jaar.

Handen uit de mouwen
De jongere werkt eerst een aantal maanden bij een (boeren)gezin in Frankrijk en daarna nog een tijdje bij een zorgbedrijf in Nederland. Er is weinig afleiding, dus veel tijd om na te denken. De jongere werkt mee in het bedrijf en doet positieve ervaringen op, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit. Het totale traject duurt gemiddeld een jaar. Tijdens dit jaar begeleiden we ook de ouders/verzorgers. Samen met het gezin werken we aan een positieve toekomst en lossen we de problemen op. Na afloop is de jongere in staat om een leven te leiden dat bij hem of haar past.

Review van een PEL-deelnemer:
“De eerste weken in Frankrijk waren moeilijk, maar na een maand ging bij mij de knop om. Ik heb van alles gedaan, bijvoorbeeld tractor rijden, gras maaien en hout kappen. Dat was fantastisch! Ik heb veel nagedacht over mijn leven en wat er mis ging. In Frankrijk heb ik ontdekt wat ik wil en wat ik kan. Het contact met mijn ouders is verbeterd en ik heb weer een toekomst.”

Lees ervaring ouders

Ontdek meer over PEL

Advies nodig?
Neem contact op met de coördinator aanmeldingen, tel. 0493 – 327506.
Of mail je vraag naar aanmelding@bj.nl

Voor meer informatie

Bel nu
0493 - 327506