Kelly (16) heeft last van wisselende stemmingen

Wat is er aan de hand?

De ene dag lijkt alles normaal, de andere dag is Kelly (16) teruggetrokken en down. Dan voelt ze zich ellendig en wil ze niet naar school. Steeds vaker ligt ze op bed te blowen. Al heel vaak is ze naar de huisarts geweest met buikpijn en hoofdpijn. Maar de dokter kan geen oorzaak vinden. De lamlendigheid van Kelly veroorzaakt heftige ruzies thuis. De moeder van Kelly is wanhopig. De problemen van haar dochter kan ze er eigenlijk niet bij hebben. Zelf is ze onder behandeling van de ggz, ze heeft geen werk en grote geldzorgen. Net als Kelly gebruikt ze drugs om haar negatieve gevoelens te onderdrukken.

Welke hulp krijgt het gezin?

De praktijkondersteuner van de huisarts verwijst het gezin naar het wijkteam. De ruzies thuis lopen steeds vaker uit de hand en de jeugd- en gezinswerker ziet dat er meer nodig is. Voor de veiligheid van Kelly en ook om haar moeder te ontlasten, wordt een uithuisplaatsing van 6 maanden aangevraagd. Kelly verhuist naar een behandelgroep van Bijzonder Jeugdwerk, op Vreekwijk in Deurne. Daar wordt een Toekomstplan opgesteld met het gezin. Moeder en dochter trekken de conclusie dat Kelly beter niet meer thuis kan wonen, omdat haar moeder teveel problemen heeft. Op kamers is een betere optie.

Aan deze doelen wordt gewerkt:

THUIS: Moeder en dochter worden geholpen om weer een positief contact te hebben.
RELATIES: Kelly wordt geholpen om een steunend netwerk op te bouwen.
VRIJE TIJD: Kelly wordt geholpen om haar talenten te ontwikkelen en een hobby op te pakken.
GEZONDHEID: Kelly zit beter in haar vel en gebruikt geen drugs meer om haar emoties te dempen.
SCHOOL: Kelly bezoekt de kappersklas en haalt haar diploma.
WONEN: Kelly wordt voorbereid op zelfstandig wonen.

Het traject bestaat uit deze hulpvormen:

Behandelgroep voor Kelly
Speciaal voortgezet onderwijs voor Kelly
Specialistische gezinsbegeleiding voor moeder
Gezinstherapie voor moeder en dochter
Vak/drama therapie voor Kelly
Ouder-kindweekend voor moeder en dochter
– drugsvoorlichting door Novadic Kentron

Hoe gaat het nu?

Kelly is een heel ander kind, na 6 maanden op Vreekwijk. De drie R’en – reinheid, rust en regelmaat – hebben haar goed gedaan. In de bossen van Vreekwijk ontdekt ze hoe leuk mountainbiken is, iedere vrije minuut spendeert ze eraan. De oefeningen bij vak/drama therapie hebben haar geholpen om haar eigen emoties beter te snappen en goede keuzes te maken. Ontspanningsoefeningen hebben rust gebracht, waardoor de lichamelijke klachten zijn afgenomen. Ook gebruikt ze geen drugs meer. Het contact met haar moeder is verbeterd door het ouder-kind weekend, waarin ze veel plezier met elkaar hebben gehad. De gezinstherapie heeft daar ook aan bijgedragen. Kelly heeft gezien dat veel van haar moeders psychiatrische problemen zijn terug te voeren op haar liefdeloze jeugd, waarin ze is gepest en mishandeld. Het voelt minder als een afwijzing dat haar moeder haar niet kan opvoeden. Op de school van Vreekwijk volgde Kelly de kappersklas. Ze heeft haar diploma gehaald, waardoor ze straks naar het ROC kan. Op de groep zijn ze begonnen om haar voor te bereiden op zelfstandig wonen, zoals koken, wassen en een administratie opzetten. Ze is inmiddels verhuisd naar de regio waar ze vandaan komt en krijgt daar nu een kamertraining. Het is gelukt om mensen te vinden – in haar eigen omgeving – die haar willen steunen bij het proces van volwassen worden. Ook heeft ze een paar meiden leren kennen, die in het weekend mee gaan mountainbiken.